Zgostitve prometa ob praznikih ter omejitve tovornega

Povečano gostoto prometa je pričakovati v sredo, 30. 10. popoldne, četrtek, 31. 10. dopoldan, predvsem v petek, 1. 11. skozi ves dan, v nedeljo, 3. 11. v popoldanskem času ter v ponedeljek, 4. 11. v dopoldanskem času. Zgostitve prometa so možne iz urbanih središč v smeri turističnih krajev, v bližini večjih nakupovalnih središč, v okolici pokopališč, na mejnih prehodih ter odsekih, kjer je spremenjena prometna signalizacija zaradi del.

Spremenjena prometna signalizacija zaradi predvidenih del je:
- v Zbiljah, kjer je zaprta Zbiljska cesta, možen obvoz je na relaciji Jeprca – Vodice.
- v Ljubljani bo Tomačevska cesta na odseku od Koželjeve ulice do parkirišča Nove Žale v smeri Tomačevega urejena enosmerno. Na delu do Clevelandske ceste bo promet urejen dvosmerno, povezovalna dovozna pot na delu od Tomačevske ceste v smeri Jarške ceste pa bo urejena enosmerno.
- Na Štajerskem potekajo dela na odseku Šentilj - Pesnica na krožišču Pesnica, kjer je zaprt uvoz proti Šentilju. Obnovitvena dela in zapora polovice avtoceste proti Avstriji je med razcepom Dragučova in priključkom Šentilj, kjer promet poteka dvosmerno po drugi polovici avtoceste. Zaprt je tudi uvoz iz smeri Slivnice proti Hočam.

Možnost zgostitve zaradi povečanega prometa je pričakovati tudi na CP Hrušica proti Avstriji. 

Možne so tudi spremembe prometnih ureditev na območju pokopališč, zato priporočamo predhodno načrtovanje relacij ter s tem proučitev alternativnih možnosti vožnje, parkiranja vozil oz. spremembo načrtovane poti zaradi prometnih dogodkov, zastojev ali drugih vzrokov.
Med 28.10. in 1. 11. v času jesenskih šolskih počitnic sta tudi dva praznika (Dan reformacije 31. oktobra in Dan spomina na mrtve 1. novembra), kar lahko vpliva na pretočnost prometa na različnih lokacijah.

V času praznikov veljajo tudi omejitve tovornega prometa v različnih časovnih terminih in sicer v Italiji, Avstriji, na Madžarskem, v Nemčiji, Franciji, na Hrvaškem ter Sloveniji. Več o omejitvah lahko preberete v poglavju Tovorni promet/Omejitve v tujini.

Zaradi hitrih spremenljivih nepredvidenih dogodkov v prometu, voznikom svetujemo, da so »previdni in pozorni« na vse udeležence v prometu, upoštevajo prilagoditev vožnje voznim razmeram, sledijo prometnim informacijam v medijih, predvsem tudi predhodno preverijo stanje na cestah na spletnem portalu www.promet.si oz. nam sporočijo posebnosti na številki 1970.

Vsi, ki na spletno stran www.promet.si dostopate prek mobilnega telefona, ste samodejno preusmerjeni na vsebino, ki je prirejena za mobilnike. Neposredno pa do te vsebine lahko dostopate tudi prek naslova http://m.promet.si .

Srečno in previdno vožnjo!