Zapore avtoceste Ljubljana - Maribor med 25. in 28. oktobrom 2013

Ta konec tedna (med 25. in 28. oktobrom) bo zaradi del zaprta avtoceste med priključkoma Blagovica in Vransko proti Mariboru. 

Odsek med Blagovico in Vranskim bo v smeri Maribora zaprt za ves promet od petka, 25. oktobra 2013 od 21. ure, do sobote do 6. ure zjutraj. Promet bo ponoči potekal po vzporedni regionalni cesti Blagovica - Vransko. Zaprt bo tudi priključek Trojane proti Mariboru. V soboto 26. oktobra med 6. in 19. uro zapore ne bo in bo promet proti Mariboru potekal po avtocesti nemoteno.

Delavci DARS d.d. bodo zaporo na avtocestnem odseku med Blagovico in Vranskim proti Mariboru ponovno postavili v soboto ob 19. uri in jo umaknili najpozneje v ponedeljek 28. oktobra ob 5. uri zjutraj. Ves promet bo v tem času proti Mariboru na priključku Blagovica preusmerjen z avtoceste na vzporedno regionalno cesto. Ponovno bo zaprt tudi priključek Trojane proti Mariboru.

Promet od Maribora proti Ljubljani bo po avtocesti ves čas potekal nemoteno.

Dela v predorih:
Poleg del na elektro-strojni opremi bodo delavci DARS d.d. očistili stene predorskih cevi in kanalizacijo, izvedli talne označbe, opravljeni bodo tudi glavni pregledi objektov.

Kot je znano, je bila zaradi enakih del prejšnji konec tedna za ves promet zaprta avtocesta med Vranskim in Blagovico proti Ljubljani. Daljših zastojev na tem delu ni bilo.

V družbi DARS d.d. smo se za izvedbo del ob koncu tedna odločili na podlagi podatkov o prometu, ko je manj vsakodnevnih relacij, npr. v službo in nazaj. V soboto 26. oktobra pričakujemo povečan promet zaradi začetka šolskih počitnic in  predvsem tovornjakov proti Madžarski. Ker pa narava del to omogoča, bodo delavci v soboto čez dan začasno prekinili z deli in umaknili zaporo. Tako promet po avtocesti prek Trojan tudi proti Mariboru zaradi del ne bo oviran. 

Izjema bo razmeroma približno pol kilometra dolg odsek med priključkom Trojane in predorom Jasovnik v smeri Maribora, na katerem bo promet zaradi sanacije poškodovane dilatacije na viaduktu Zlokarje (pred predorom Jasovnik). Predvidoma do ponedeljka, 28. oktobra 2013, bo tam zaprt prehitevalni pas. 

Prejšnji konec tedna, ko je bilo zaradi nujnih sanacijskih del zaprto smerno vozišče avtoceste med Celjem in Slovenskimi Konjicami proti Mariboru, tehnologija del – sanacija razpokane in posedene betonske plošče voznega pasu v predoru Pletovarje – začasnega umika zapore in sprostitve prometa ni dovoljevala. 

Podatki o štetju prometa na štajerski avtocesti, ki smo jih pridobili za prejšnji konec tedna kažejo, da je bila odločitev o delih ob koncu tedna pravilna. V sredo, četrtek in petek (9., 10. in 11. oktober 2013) se je povprečni dnevni promet na štajerski avtocesti gibal med 35.000 in 39.000 vozil (od tega nekaj več kot 7000 tovornih), medtem ko je v soboto (12. oktobra) padel na 24.000 vozil (1400 tovornih), v nedeljo, ko med 8.00 in 21.00 velja prepoved vožnje za tovorna vozila, pa na 18.000.

Voznicam in voznikom priporočamo, da pred potjo pokličejo Prometno-informacijski center za državne ceste - PIC, na kratko številko 1970. Na kratko pa lahko stanje na avtocestah in hitrih cestah preverite tudi na brezplačni glasovni postaji 080 22 44. Sicer pa so prometne informacije na voljo tudi na naslovu http://m.promet.si, ki je prirejen za pregled informacij o stanju na cestah z mobilnimi telefoni.