Uporaba mobilnega telefona v prometu

Od 25. 1. - 7. 2., bo potekala nacionalna preventivna akcija "ozaveščanje o tveganjih uporabe mobilnega telefona v prometu", ki jo bo koordinirala Javna agencija RS za varnost prometa.

Policisti bodo po vsej Sloveniji poostreno nadzirali uporabo naprav in opreme, ki ovirajo voznike med vožnjo, kot tudi uporabo varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov.

Agencija bo v tem času izvedla novo terensko raziskavo glede uporabe mobilnih telefonov v prometu, s svojimi aktivnostmi pa bodo v akciji sodelovali tudi ostali partnerji.

Mobilni telefoni so med večjimi motilci pozornosti v prometu

V Policiji in Agenciji za varnost prometa si skupaj s partnerji (DARS, d. d., Zavodom Varna pot, Zavodom Vozim, Zavodom Reševalni pas, AMZS in Zvezo združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije) že vrsto let prizadevajo za okrepitev zavedanja, da motnje pozornosti zaradi uporabe mobilnega telefona dokazano povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč.

Iz leta v leto več kršitev

Policija je v letu 2020 ugotovila 36.771 kršitev uporabe mobilnega telefona med vožnjo, kar je 17 odstotkov več kot v letu 2019, v zadnjih devetih letih je tovrstnih kršitev za kar 100 odstotkov več. Med kršitelji z 28,5 odstotka prevladuje starostna skupina od 35 do 44 let.

Poleg voznikov so pogosti kršitelji tudi kolesarji in pešci, ki se še "vedno premalo zavedajo nevarnosti in tveganj, pri udeležbi v prometu". 

Tuje raziskave kažejo, da je med pisanjem SMS sporočila ali pregledovanjem družbenih omrežij voznik povprečno 5 sekund osredotočen na telefon in ne na vožnjo. Pri hitrosti 60 km/h prevozi razdaljo več kot 83 metrov. V naselju, pri vožnji 50 km/h, prevozi skoraj 70 metrov. Še večje tveganje pa je na avtocestah, kjer pri hitrosti 130 km/h v petih sekundah prevozi več kot 180 metrov, na hitri cesti pri vožnji 100 km/h pa prevozi 139 metrov.


Poziv vseh sodelujočih: "Klic, sporočilo, všeček ali objava na družbenih omrežjih lahko počakajo. Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu!"


Oglejte si video Tudi pločnik je del prometa.

 

V podrobnosti na povezavi vira policija.si.

FB varno brez telefona 9 16 07