Sneg in preventiva

Zaradi možnosti sneženja do nižin konec tedna, predvsem med vikendom, pozivamo voznike k ustrezni zimski opremi ter  urejenosti vozil.

V skladu z Zakonom o pravilih cestnega prometa (ZPrCP), 29. Člen (zima in zimske razmere) 2010 morajo biti motorna in priklopna vozila med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta opremljena s predpisano zimsko opremo ter primerno urejena. Zimske razmere nastopijo, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo.
Izkušnje iz preteklosti kažejo na občasno slabo tehnično brezhibnost in urejenost vozil nekaterih posameznih voznikov ob prvih snežnih razmerah, zato voznikom priporočamo, da predhodno preverijo svoja vozila in njihovo urejenost (tekočine v vozilu, zimske pnevmatike ali verige, tekstilne ali plastične prevleke za pnevmatike, očiščeno vozilo, čista stekla, ustreznost tekočin ter drugo); spomnimo tudi na 17. člen možnost izločitve vozila iz prometa, v kolikor vplivajo na vozne lastnosti vozila ali ne izpolnjujejo drugih predpisanih pogojev za varno vožnjo v cestnem prometu.
Pomemben del preventive v primeru dogodka v prometu (vremenske razmere, okvare, prometne nesreče ali drugi vzroki na cesti) je tudi označitev ustavljenega vozila, ki ga določa 63. člen, saj vpliva na varnost vseh udeležencev v prometu.
»Voznik takoj vklopiti varnostne utripalke. Na nevarnih oziroma nepreglednih delih ceste ali če vozilo nima naprave za vklop varnostnih utripalk ali ta ne deluje, mora voznik postaviti varnostni trikotnik (ob desnem robu vozišča), v skladu z 86. členom (označitev oseb na avtocesti in hitri cesti), pa je potrebno upoštevati tudi predpise, da je omejeno gibanje na AC in HC ter vozniki takoj v primeru zgoraj omenjenih dogodkov na avtocesti in hitri cesti morajo nositi odsevni telovnik živo rumene ali oranžne barve z vdelanimi odsevnimi trakovi bele barve, ter poskrbeti za varnost,« ZPrCP, 2010.
Srečno in varno vožnjo!
Vir: Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP), 2010, Arso