Prometna napoved od 5. do 13. februarja 2015

V prihodnjih dneh je pričakovati obilne snežne padavine ter zmanjšano vidljivost zaradi megle v pasovih. V družbi DARS d.d. bomo jutri zgodaj zjutraj izvedli prepoved vstopa priklopnikov in polpriklopnikov v Slovenijo na vseh meddržavnih avtocestnih povezavah. Težka tovorna vozila, ki bodo takrat že na naših avtocestah, pa bomo že od zgodnjih jutranjih ur izločali predvsem na počivališča. Sicer pa drugim uporabnikom avtocest svetujemo, naj jutri v čim večji možni meri uporabljajo tudi javna prevozna sredstva, če ni nujno, naj se v času obilnejšega sneženja ne odpravljajo na pot, če pa to ni mogoče, naj vožnjo prilagodijo razmeram na cesti in se na pot odpravijo prej kot po navadi. DARS d.d. bo aktiviral vso razpoložljivo mehanizacijo in delavce, da bodo glede na pričakovane težke razmere zagotavljali prevoznost avtocestnega sistema.

Dela
V predoru Karavanke na gorenjski avtocesti A2 potekajo dela za nadgraditev prezračevalnega sistema v slovenskem in avstrijskem delu. Promet v času delnih zapor poteka izmenično enosmerno z izmenjavo smeri na 30 min. V nočnem času so predvidene popolne zapore med 20.00 in 5.00. Predlagamo, da vozniki predvidijo čas potovanja tudi s terminskim načrtom zapor, ki je objavljen na spletnih straneh promet. si in dars.si. V času del bodo omogočeni prevozi tovornih vozil, katerih višina ne presega 4,4 m ter skupna širina ne presega 3, 75 m. Izredni prevozi večjih širin bodo po predhodni naznanitvi v Nadzorni center Hrušica - najpozneje do 12:00 na dan prevoza (04/581-29-17) - omogočeni ob četrtkih med 20.00 in 23.00. Če bo prelaz Korensko sedlo zaprt, popolnih nočnih zapor ne bo.
Vreme
Od četrtka zgodaj zjutraj do petka popoldan lahko po napovedi zapade več deset centimetrov snega, največ na Štajerskem in Dolenjskem, sicer pa bo snežilo, z izjemo Obale, praktično na območju celotnega avtocestnega sistema. Na Primorskem bo pihala močna burja, vetrovno bo tudi drugod. Veter bo prenašal sneg in gradil zamete. V noči na soboto bo sneženje slabelo, tudi veter bo slabel.
Predvidoma v nedeljo in nato še sredi tedna nas bosta hitro prešli dve vremenski fronti.
Prevladovalo bo dokaj sončno vreme z občasno povečano oblačnostjo. Omembe vrednih padavin ne bo. Jutranje temperature bodo marsikje globoko pod lediščem, čez dan pa bo okoli ali malo nad 0 stopinj C.
Opozorila in napotki
Poudarjamo pomen preventivne vožnje v zimskih razmerah. To pomeni, da vozimo z občutkom, prilagajamo hitrost vožnje in varnostno razdaljo. O razmerah na cestah se pravočasno pozanimajmo na promet.si ali tel. 1970 oz. na brezplačnem odzivniku za stanje na avtocestah (080 22 44); na promet.si so po novem prek karte na uvodni strani razvidni tudi dogodki in kamere z avstrijskih avtocest, v prihodnje še z drugih okoliških držav.
V družbi DARS d.d. uporabnikom avtocest želimo srečno, previdno ter predvsem varno vožnjo.