Prometna napoved od 30. januarja do 6. februarja 2015

Na avtocestah in hitrih cestah je zaradi napovedanih padavin in nižjih temperatur že drevi, predvsem pa ponoči in jutri pričakovati posipne in plužne skupine vozil družbe DARS d.d., zato voznikom svetujemo, naj bodo pri vožnji še posebej previdni ter upoštevajo varnostno razdaljo. Kljub temu da bodo avtoceste v čim večji možni meri splužene in posipane, bo ponekod še vedno možnost snežne brozge na cestišču, zato naj se vozniki na pot odpravijo s predpisano zimsko opremo. V pripravljenosti so vse razpoložljive plužne skupine, ki bodo s preventivnim posipanjem vozišč začele še pred sneženjem, nato pa še s pluženjem. V zimsko službo DARS d.d. je sicer vključenih 450 delavcev z 270 vozili ter nadzorniki prometa v nadzornih centrih in operaterji Prometnoinformacijskega centra (PIC).

Dela

Izvajalci del bodo v predoru Karavanke na gorenjski avtocesti A2 v ponedeljek, 2. februarja 2015, nadaljevali dela za nadgraditev prezračevalnega sistema v slovenskem in avstrijskem delu, ki jih bodo v celoti zaključili do konca marca 2015. Zaradi del bodo nujne tako polovične kot popolne zapore predora.V času polovičnih zapor, ko bo promet potekal izmenično enosmerno, z izmenjavo smeri na 30 min, bo predor prevozen le za vozila višine največ 4,4 m in širine 3,75 m. Izredni prevozi bodo omogočeni enkrat tedensko, ob četrtkih med 20.00 in 23.00, višina vozil ne bo smela preseči 4,4 m. Terminski načrt zapor bo objavljen tudi na spletnih straneh promet. si in dars.si.
Do vključno petka, 30. januarja 2015, bodo v predoru Karavanke še vedno občasne krajše popolne zapore predora zaradi geoloških raziskav, ki jih izvajajo na avstrijski strani predora.
Vreme
V noči na petek, 30. januarja 2015, se bodo padavine po napovedi ARSO z zahoda razširile tudi nad osrednjo Slovenijo. Sprva bo snežilo, nato bo sneg predvsem v južni in deloma vzhodni  Sloveniji  prehajal v dež. V petek dopoldan se bodo padavine okrepile, popoldne bo dež povsod v notranjosti države prešel v  sneg. Do večera bo lahko v zahodni in osrednji Sloveniji padlo od 15 do 25, v južni in vzhodni od 5 do 10 cm snega. Rahlo sneženje, ki se bo znova začelo pojavljati v soboto popoldne, bo v nedeljo dopoldne ponehalo. Od ponedeljka do srede kaže na suho vreme, od četrtka naprej bo spet nekoliko povečana možnost snežnih padavin. Ves teden bo razmeroma mrzlo.
Opozorila in napotki
Voznikom svetujemo, naj v času sneženja prilagodijo hitrost vožnje tako razmeram na avtocestah in hitrih cestah kot tudi na drugih državnih cestah ter ostanejo strpni. Ne prehitevajo naj plužnih skupin, saj lahko s tem ogrozijo svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Še posebej naj računajo na to, da bo potovanje trajalo dlje, zato naj se na pot odpravijo prej kot po navadi, pred tem pa naj se pozanimajo o razmerah na cestah na promet.si ali tel. 1970 oz. na brezplačnem odzivniku za stanje na avtocestah (080 22 44) ter vseskozi spremljajo prometne informacije.
V družbi DARS d.d. uporabnikom avtocest želimo srečno, strpno ter predvsem varno vožnjo.