Prometna napoved do 4. decembra

Voznike opozarjamo na slabšo vidljivost, vlago ter daljše zavorne poti. Če boste uživali alkohol, naj vozi kdo, ki alkoholnih pijač ni užival, ali uporabite javna prevozna sredstva. Dosledno upoštevajte tudi druga cestnoprometna pravila, še zlasti pravila o hitrosti, varnostni razdalji, prehitevanju, uporabi varnostnih pasov in še posebej mobilnih telefonov. Njihova uporaba med vožnjo je po nekaterih raziskavah vsaj tako nevarna kot alkohol za volanom.

PREDVIDENA DELA:

LJUBLJANSKA OBVOZNICA

Na zahodni obvoznici bo zaradi obnove vozišča zaprt priključek Brdo proti Kranju v soboto, 28.11., od 6.00 do nedelje, 29.11., do 22.00; obvoz bo urejen prek priključka Podutik. V nedeljo, 29.11., bo v sklopu navedenih del zaprt tudi vozni pas pred priključkom Brdo v smeri Kranja v dolžini približno 400 metrov.

PRIMORSKA AVTOCESTA, A1

Na odseku Unec–Logatec bo zaradi del v dolžini približno 1,5 km do 3. decembra promet v smeri Ljubljane potekal po dveh zoženih pasovih.

V predoru Kastelec na odseku Kozina–Črni Kal so zaradi nadgraditve nadzorno-krmilnega sistema predvidene nočne popolne zapore, in sicer med 22.00 in 5.00:
- proti Ljubljani (leva cev) v noči na torek, 30.11./1.12.;
- proti Kopru (desna cev) v noči na sredo, 1./2.12.
- popolna zapora celotnega predora (obe cevi hkrati) v noči na petek, 3./4.12..
Obvoz bo v dolžini nekaj manj kot 9 km urejen po vzporedni cesti med priključkoma Kozina in Kastelec.

ŠTAJERSKA AVTOCESTA, A1

Med razcepom Slivnica in priključkom Maribor - center poteka obnova približno 4 kilometrov vozišča; dela so v zaključni fazi in zapora bo odstranjena konec tedna, predvidoma do 29. novembra.

MEJNI PREHODI

Stari mejni prehod Šentilj (na regionalni cesti Šentilj–MP Šentilj) je zaprt v obe smeri za ves promet. Obvoz po štajerski avtocesti med državno mejo in priključkom Šentilj je možen tudi brez slovenske vinjete. V Avstriji je za obvoz po avtocesti potrebna vinjeta.

NAPOTKI

V zimskih dneh je vreme izjemno spremenljivo s povečano oblačnostjo, meglo, možnost burje, nizkimi temperaturami, predvsem tudi možnostjo spolzkih vozišč predvsem na izpostavljenih mestih (premostitvenih objektih, ob gozdovih, ipd.). Zato je zelo pomembno, da pri vožnji vseskozi vzdržujemo primerno hitrost ter varnostno razdaljo. Zakon kot varnostno določa najmanjšo razdaljo, ki jo pri trenutni hitrosti prevozimo v dveh sekundah. Pri 100 kilometrih na uro je približno 55, pri 130 kilometrih na uro pa 72 metrov. Prometne nesreče poleg tudi hudih posledic za njihove udeležence posledično vplivajo še na zaporo avtoceste ali zmanjšano pretočnost ter daljše zastoje.

Razmere na cestah lahko preverimo na www.promet.si, (za mobilne naprave na http://m.promet.si), na brezplačnem odzivniku za stanje na avtocestah: 080 22 44, dogodkom na avtocestah lahko sledimo tudi na twitterju @DARS_SI, na mobilni aplikaciji (DarsPromet ali DarsTraffic) ali pokličemo za nasvet in pomoč Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) na tel. 1970.

Želimo vam prijetno in varno vožnjo.