Prometna napoved do 4. avgusta

Zaradi začetka počitnic v nemških deželah Baden Wuerttemberg in na Bavarskem v prihajajočem vikendu pričakujemo povečan promet od Avstrije proti mejam s Hrvaško. V tej smeri zastoje pričakujemo pri vstopu v Slovenijo na  Karavankah ter na cestah od Šentilja proti mejnemu prehodu Gruškovje. Zastoji bodo na avtocesti A4, Maribor – Ptuj pred Draženci. Zaradi gradnje avtoceste na odseku G1-9, Ptuj - Gruškovje voznikom svetujemo, da se v smeri Hrvaške preusmerijo na druge mejne prehode.

 
Povečan promet se ta vikend že od 28. julija dalje pričakuje tudi iz smeri Italije proti Hrvaški, saj se 4. avgusta začno italijanske kolektivne počitnice »ferragosto«, ki bodo trajale tri tedne. Zato vse vikende v avgustu lahko na naših cestah pričakujemo večje število voznikov, ki bodo v prvih dveh tednih potovali iz smeri Italije proti Hrvaški in proti Madžarski, v drugi polovici meseca pa iz smeri Madžarske in Hrvaške proti Italiji.

Zastoji bodo ta vikend in tudi naprej v avgustu nastajali na najbolj obremenjenih cestah G1-11, Koper – Šmarje – Dragonja v obe smeri, G1-7, Kozina - Starod ter po cesti G1-6, preko Postojne proti Jelšanam ter na avtocestnih odsekih A1, Unec - Postojna v obe smeri zaradi delovne zapore ter na odseku A1, Dekani – Koper. Zastoje pričakujemo tudi na nekaterih cestah proti mejnim prehodom s Hrvaško, predvsem od Ptuja proti Gruškovju in pred predorom Karavanke v obe smeri.
Zastoje pričakujemo na meji s Hrvaško tako pri izstopu iz Slovenije kot tudi pri vstopu v državo. Daljše kolone bodo pred mejnimi prehodi v Istri (Sečovlje, Dragonja in Sočerga), na Dolenjskem (Metlika in Obrežje) ter na Gruškovju na Štajerskem. 

Voznike opozarjamo, da bo promet vse vikende do konca poletja močno povečan in da bodo, še posebej v primeru prometnih nesreč ali okvar vozil ali drugih izrednih dogodkih, na obremenjenih cestnih odsekih nastajali daljši zastoji.

Prepoved tovornega prometa nad 7,5 ton:
- v soboto med 8. in 13. uro, na primorskih cestah md 6. in 16. uro
- v nedeljo med 8. in 21. uro, na primorskih cestah med 8. in 22. uro.  


Delovne zapore na avtocestah in hitrih cestah:

PRIMORSKA

Po avtocesti A1, Koper – Ljubljana bo predvidoma do 10. novembra 2017 promet med Uncem in Ravbarkomando potekal po dveh zoženih pasovih v obe smeri.
Po hitri cesti Nova Gorica – Razdrto med Ajdovščino in Vogrskim bo promet predvidoma do 5. septembra 2017 potekal  po polovici hitre ceste dvosmerno. Zaprt je tudi priključek Selo proti Italiji.  


Zapore na glavnih in regionalnih državnih cestah:

- Na cesti R7-710, Hajdina – Ptuj je zaprt most čez Dravo, obvoz je urejen.
- Zaprta je cest RT-914,  Ravbarkomanda – Rakek, pri Ravbarkomandi zaradi širitve podvoza. Zapora je predvidena do 31. avgusta 2017.
- Zaprta je cest G2-108 Hrastnik - Zidani Most, obvoz je urejen na relaciji Hrastnik – Marno – Rimske Toplice.
 
 
Popolne zapore zaradi prireditev:
 

Petek, 28. 7. 2017
Cesta R3-633, Jereka - Jezero bo zaprta med 18:30 in 22:30 uro. Obvoz bo urejen.

Sobota, 29. 7. 2017
Cesta R3-656, Zgornji Čačič – Osilnica bo zaprta vsak dan od, 1. do 6. avgusta 2017, med 11. in 19. uro 30 minutna popolna zapora.
Zaradi kolesarske prireditve bo od 29. julija od 17:30 pa do 30. julija do 1. ure zjutraj zaprtih več lokalnih cest v Kranju.
Na cesti  RT-412, Jezero – Savica bodo popolne zapore med 20. in 21. uro.

Nedelja, 30. 7. 2017
Zaradi kolesarske prireditve bodo zaprte številne lokalne in regionalne ceste od 7:30 do 18:30 v Kranju in okolici.

Prometne informacije:
Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah preko:
- spletne strani promet.si, kjer so tudi podatki o čakalnih dobah na večjih mejni prehodi s Hrvaško,
- operaterja na 1970 (številka ni brezplačna), Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) ali odzivnik 080 22 44,
- mobilne aplikacije DarsPromet+,
- družbenih omrežij družbenih omrežij (@promet_si in www.facebook.com/Vozimo.pametno),
- spremljanja prometnih informacij radijskih postaj ter podatke o čakalnih dobah na mejnih prehodih;
- preverite tudi brezhibnost vozila.

Dragomelj, 27. 7. 2017