Prometna napoved do 3. julija

Začenjajo se počitnice v Sloveniji ter tudi na Poljskem in Češkem, kar pomeni, da se bo promet ob dnevnih prometnih konicah še zmanjševal, povečeval pa ob koncih tedna. V četrtek, 25. junija, je tudi državni praznik na Hrvaškem in v Sloveniji, zato že v sredo pričakujemo povečan promet iz notranjosti države proti slovenski in hrvaški Istri, v nedeljo popoldan ter proti večeru pa v obratni smeri.

Zgostitve prometa je pričakovati na ozkih grlih, predvsem na koncu hitre ceste pri Izoli ter na cestah proti mejnih prehodom Dragonja in Sečovlje.

Še posebej opozarjamo na previdnost pri vožnji mimo delovišč, kjer je potrebno dosledno upoštevati prometno signalizacijo, predpisane omejitve hitrosti vožnje ter varnostno razdaljo.

PREDVIDENA DELA NA AVTOCESTAH

A1, ŠTAJERSKA AVTOCESTA
Na odseku med Žalcem in Celjem poteka obnova vozišča in objektov; dela bodo zaključena predvidoma najpozneje do začetka avgusta. Promet v dolžini približno šest kilometrov kilometrov in ob omejeni hitrosti vožnje poteka po dveh zoženih pasovih v vsako smer, pri čemer je proti Mariboru en pas speljan na nasprotno stran avtoceste in poteka vzporedno z gradbiščem. Priključka Žalec (Arja vas) in Celje – zahod (Lopata) sta odprta za promet, ravno tako obojestransko počivališče Lopata.

Na odseku med Celjem in Dramljami promet zaradi graditve protihrupnih ograj poteka v razdalji približno devet kilometrov po dveh zoženih pasovih v vsako smer in ob omejeni hitrosti vožnje; dela bodo zaključena predvidoma konec oktobra. V smeri proti Ljubljani je en pas speljan na nasprotno stran avtoceste. Priključki Celje - center, Celje - vzhod (Ljubečna) in Dramlje so odprti za promet, ravno tako obojestransko malo počivališče Zima.

V nedeljo, dne 28.6.2015, predvidoma od 6. do 18. ure bo promet v postavljeni zapori med priključkoma Dramlje in Celje - center (smer iz MB proti LJ) potekal po enem voznem pasu. Drug pas bo zaprt zaradi potrebe postavitve portalov. V primeru zastojev bo promet potekal po obeh voznih pasovih.

Z 29. junijem se med Blagovico in predorom Podmilj začnejo obsežnejša obnovitvena dela na viaduktu Petelinjek in drugih objektih (odprava napak pred iztekom garancijske dobe). Promet bo v dolžini nekaj več kot dva kilometra potekal po dveh zoženih pasovih v vsako smer (pri tem bo en pas speljan na nasprotno stran avtoceste) in ob omejeni hitrosti vožnje. Dela bodo zaključena predvidoma do konca avgusta.

Med Blagovico in predorom Podmilj bo proti Mariboru predvidoma do 27. junija zaradi sanacije jaškov zaprt tretji, počasni pas (za tovorna vozila).

A1, PRIMORSKA AVTOCESTA
Na odseku med Logatcem in Uncem (odstranjevanje vegetacije tako v smeri Kopra kot tudi Ljubljane); večinoma je na posameznem smernem vozišču zaprt odstavni (ali počasni) pas, občasno pa tudi vozni.

A2, DOLENJSKA AVTOCESTA
Na odseku med Kronovim in Novim mestom bo od 29. junija dalje promet proti Ljubljani zaradi sanacije viadukta Mačkovec potekal v dolžini nekaj manj kot dva kilometra le po enem pasu in ob omejeni hitrosti vožnje. Dela na viaduktu bodo zaključena predvidoma v začetku julija. 

NAPOTKI
Pred odhodom na pot se pozanimajte o stanju na cestah in s seboj imejte dovolj tekočine za pitje, še najbolje vodo. Poskrbite za varen prevoz prtljage.

Vozniki, ko se jim pokvari vozilo med vožnjo po avtocesti, lahko brezplačno uporabijo obcestni telefon SOS, pokličejo PIC na številko 1970 ali pa o tem obvestijo Operativno-komunikacijski center na številko 112.

Splošna omejitev tovornih vozil in skupin vozil v Sloveniji, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, se letos za čas turistične sezone začne 27. junija in traja do 6. septembra.

V  tem obdobju je (brez ustreznega dovoljenja) prepovedana vožnja navedenim vozilom ob sobotah od 8. do 13. ure ter ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8. do 21. ure, pri čemer za primorske ceste veljajo strožje omejitve: ob sobotah od 6. do 16. Ure, ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih pa od 8. do 22. ure.

Razmere na cestah lahko preverite na www.promet.si, (za mobilne naprave tudi na http://m.promet.si), na brezplačnem odzivniku za stanje na avtocestah: 080 22 44, sledite na https://twitter.com/dars_si ali pokličeta za  nasvet Prometno informacijski center (PIC) na kratko telefonsko številko 1970.

Želimo vam prijetno in predvsem varno vožnjo.