Prometna napoved do 28. avgusta

Vse več turistov se vrača z dopusta, zato se bo konec tedna močno povečal promet od Hrvaške proti Italiji in Avstriji, pa tudi od Madžarske proti Italiji, saj se končujejo kolektivni dopusti v Italiji. Še vedno pa bo povečan promet tudi v obratni smeri, proti Obali in Hrvaški. Gnečo je pričakovati predvsem na tradicionalnih turističnih smereh, najbolj na primorski avtocesti A1 in na cestah med Koprom in mejnimi prehodi Dragonja ter Sečovlje, na celotni ljubljanski obvoznici, na štajerski avtocesti A1 proti Italiji ter na gorenjski avtocesti A2 pred predorom Karavanke, na izvozu Lesce in na cesti LesceBled. Nekaj zastojev je še vedno možnih tudi na podravski avtocesti A4 in naprej proti mejnemu prehodu Gruškovje. Poleg tega mejnega prehoda bodo najbolj obremenjeni Dragonja, Sečovlje, Starod, Jelšane in Sočerga.

Promet bo povečan predvsem v petek v popoldanskem času, v soboto ves dan ter v nedeljo popoldne in zvečer, nekoliko tudi v ponedeljek, ko se bodo tuja vozila priključila že nekoliko močnejši jutranji in popoldanski prometni konici. Gnečo je pričakovati tudi na počivališčih.

V soboto, 22. avgusta, so med Ljubljano in Koprom na regionalnih in glavnih cestah zaradi kolesarske prireditve med 7.50 in 13.30 uro predvidene do enourne zapore posameznih odsekov. Obvoza v času zapor ne bo.

 VEČJA DELOVIŠČA NA AVTOCESTAH

LJUBLJANSKA OBVOZNICA:
V soboto, 22. avgusta bodo nujna vzdrževalna dela na ljubljanski južni in vzhodni obvoznici. Zjutraj, predvidoma med 7. in 10. uro bo na južni obvoznici na priključku Ljubljana-Rudnik zaprt uvoz na avtocesto proti razcepu Malence (smer NM).
 
Predvidoma med 9. in 20. uro pa bo zaprt en vozni pas na vzhodni obvoznici od predora Golovec proti mostu čez Ljubljanico (smer MB). Tu pričakujemo zastoje, zato voznikom priporočamo obvoz po južni in severni obvoznici.   

DOLENJSKA AVTOCESTA, A2
Na odseku med priključkoma Višnja Gora in Ivančna Gorica se v tem tednu začenjajo obsežnejša obnovitvena dela. Promet bo zaradi obnove približno šest kilometrov obeh smernih vozišč do predvidoma 11. oktobra potekal zgolj po polovici avtoceste, po treh zoženih pasovih, pri čemer bosta dva pasova v smeri povečanega (koničnega) prometa. To pomeni, da bosta v jutranji konici proti Ljubljani vzpostavljena dva vozna pasova in eden proti Novemu mestu, dopoldan se bo zapora prestavila in bosta dva vozna pasova proti Novemu mestu in eden proti Ljubljani. Na priključku Višnja Gora bo proti Novemu mestu zaprt uvoz na avtocesto, obvoz bo prek priključka Ivančna Gorica.

ŠTAJERSKA AVTOCESTA, A1
Prihodnji teden bo od ponedeljka, 24. do četrtka 27. avgusta potekalo nujno krpanje udarnih jam med Domžalami in Krtino. Dela na posameznem smernem vozišču se bodo prilagajala prometnim tokovom, kljub temu pa pričakujemo zastoje.  

Na odseku med Blagovico in predorom Podmilj potekajo sanacijska dela na viaduktih. Promet poteka po dveh zoženih pasovih v obe smeri, pri čemer je en pas proti Mariboru speljan na nasprotno stran avtoceste. Dela bodo zaključena do konca avgusta.

Na odseku med priključkoma Dramlje in Celje - center promet zaradi graditve protihrupnih ograj poteka po dveh zoženih pasovih v obe smeri, pri čemer je en pas proti Ljubljani speljan na nasprotno stran avtoceste. Graditev protihrupnih ograj bo sicer na odseku med Celjem in Dramljami potekala predvidoma vse do oktobra 2015.

NAPOTKI

Razmere na cestah lahko preverimo na
www.promet.si, (za mobilne naprave na http://m.promet.si), na brezplačnem odzivniku za stanje na avtocestah: 080 22 44, dogodkom na avtocestah lahko sledimo tudi na: https://twitter.com/dars_si  ali pokličemo za nasvet in pomoč Prometno-informacijski center (PIC) na kratko telefonsko številko 1970 oz. telefon: 00386 1/518-8-518.

Prometne zgostitve, spremenljivo vreme in morda še kaj, vam lahko spremeni načrtovane poti. Pri odločanju, katere dni je najprimernejši čas za odhod na pot, si lahko pomagate s prometnim koledarjem. V izogib dnevnim prometnim konicam in za racionalnejše načrtovanje potovanja vam bodo v pomoč tudi avtocestne kamere, ki so prikazane na zemljevidu. Zemljevid je mogoče povečati in si tako bolj podrobno ogledati sistem cest v Sloveniji ter točno lokacijo avtocestnih počivališč in kamer; vse te informacije so dostopne na www.promet.si.

Priporočamo, da načrtujete daljši čas potovanja in si vnaprej pripravite alternativne poti in predvidene postanke, počitek, sprostitev in zadostno količino tekočine. Vsekakor ne pozabite tudi na ustrezno tehnično brezhibnost vozila ter urejenost prtljage.

Vedno, ko pride do zastoja, mora biti med kolonama vozil na prehitevalnem pasu in voznem pasu dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil, ki so opremljena z modro ali rumeno lučjo (reševalci, gasilci, policija, izvajalec rednega vzdrževanja, inšpekcijske službe…).

Želimo vam prijetno vožnjo.