Prometna napoved do 26. junija

Pričakujemo povečan promet iz notranjosti države proti slovenski in hrvaški Istri, v nedeljo popoldan ter proti večeru pa v obratni smeri. Prometne konice odslej pričakujemo predvsem ob vikendih, saj se začnejo počitnice na Hrvaškem in v Sloveniji. V torek, 22. junija 2015, je zaradi praznika na Hrvaškem pričakovati povečano število tovornih vozil pred hrvaško mejo. Močno povečan promet v različnih smereh je pričakovati tudi naslednji konec tedna, saj je v četrtek, 25. junija, praznik na Hrvaškem in v Sloveniji.
Tudi sicer je sezona cestnih del na vrhuncu, zato posebej opozarjamo na previdnost. Pri vožnji mimo delovišč upoštevajte prometno signalizacijo in predpisane omejitve hitrosti vožnje.

PREDVIDENA DELA NA AVTOCESTAH

A1, ŠTAJERSKA AVTOCESTA
Na odseku Šentrupert–Arja vas–Celje poteka obnova vozišča in objektov na smernem vozišču proti Mariboru; dela bodo zaključena predvidoma najpozneje do začetka avgusta. Promet v dolžini nekaj več kot pet kilometrov poteka po dveh zoženih pasovih v vsako smer, pri čemer je proti Mariboru en pas speljan na nasprotno stran avtoceste in poteka vzporedno z gradbiščem. V času del je predvidena še nekajdnevna zapora priključka Arja vas, o čemer bodo uporabniki avtoceste pravočasno obveščeni. 

Konec tega tedna se bodo na odseku med Šentrupertom in cestninsko postajo Vransko (proti Ljubljani) izvajala krpanja vozišča. V soboto in nedeljo, 20. in 21. junija, bodo dela potekala prek celega dneva, v ponedeljek, 22. junija, pa se bodo začela šele po jutranji konici, predvidoma po 10. uri. V nedeljo, 21. junija, bo na cestninski postaji Vransko potekala še sanacija hitre steze ABC (tovorna vozila) v smeri Ljubljane. Zato bo od nedelje zjutraj od 7. ure ter do ponedeljka, 22. junija, do 5. ure zjutraj zaprta hitra steza ABC proti Ljubljani; v tem časovnem obdobju ne bo možnosti izrednih prevozov. Predvidoma do 27. junija bo zaprt počasni pas od Blagovice proti Podmilju zaradi sanacije jaškov.

A1, PRIMORSKA AVTOCESTA
Do začetka julija potekajo dela na odseku med Logatcem in Uncem (odstranjevanje vegetacije tako v smeri Kopra kot tudi Ljubljane); večinoma je na posameznem smernem vozišču zaprt odstavni (ali počasni) pas, občasno pa tudi vozni.

A2, DOLENJSKA AVTOCESTA
Na odseku Novo Mesto–Kronovo bodo predvidoma do 21. junija potekala dela (v okviru odprave napak pred iztekom garancijske dobe bodo med drugim sanirali drenažni asfalt in viadukt Mačkovec). Promet v dolžini približno šest kilometrov potekal dvosmerno zgolj po polovici avtoceste. Za ves promet je zaprto smerno vozišče proti Ljubljani, ravno tako počivališče Starine v smeri Ljubljane in priključek Kronovo (tako izvoz z avtoceste kot tudi uvoz nanjo v smeri Ljubljane); obvoz je urejen. Promet prek viadukta Mačkovec poteka sicer po obeh smernih voziščih, a zgolj po enem pasu v vsako smer.

NAPOTKI
Pred odhodom na pot se pozanimajte o stanju na cestah in s seboj imejte dovolj tekočine za pitje, še najbolje vodo. Vedno ko pride na avtocesti do zastoja, mora biti med kolonama vozil na prehitevalnem in voznem pasu dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil. Vozila na voznem pasu se morajo razvrstiti na desno stran do robne črte, vozila na prehitevalnem pasu pa na skrajno levo do robne črte.
 
Ko ste že na poti, lahko za nasvet pokličete Prometno-informacijski center (PIC) na kratko telefonsko številko 1970. Razmere na cestah lahko preverite tudi na www.promet.si, (za mobilne naprave tudi na http://m.promet.si), na brezplačnem odzivniku za stanje na avtocestah: 080 22 44 ali sledite na https://twitter.com/dars_si.

Informacije o zaporah cest zaradi prireditev lahko najdete na povezavi: Prireditve.

Splošna omejitev tovornih vozil in skupin vozil v Sloveniji, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 t se v času turistične sezone spremeni letos od 27. junija do 6. septembra.

Želimo vam prijetno in predvsem varno vožnjo.