Prometna napoved do 23. oktobra

 
V jesenskem času voznike velikokrat spremljajo slabša vidljivost, megla, vlaga in posledično spolzko cestišče. Zato priporočamo prilagoditev hitrosti voznim razmeram ter primerno varnostno razdaljo.
 
Predvidena dela podaljšujejo potovalni čas, zato priporočamo upoštevanje prometne signalizacije ter sledenje prometnim informacijam. Zaradi napovedanega deževja je na nekaterih območjih možnost povečanja vodotokov in poplav.
 
PREDVIDENA DELA:
 
PRIMORSKA AVTOCESTA, A1

Na odseku Logatec–Unec poteka obnova smernega vozišča proti Kopru in podpornih zidov med počivališčem Lom in Ivanjim Selom, zato bo promet predvidoma do 12. novembra v razdalji približno 5 kilometrov potekal zgolj po dveh zoženih pasovih v obe smeri. Skozi delovno zaporo je omogočen prevoz vozilom širine največ 3,25 metra.
 
Na odseku med Vrhniko in Logatcem bo prek viadukta Verd proti Kopru v soboto, 17. oktobra, zaradi del (asfaltiranje dilatacij) zaprt prehitevalni pas, tako da bo promet od zjutraj dalje potekal po voznem in počasnem pasu v dolžini nekaj manj kot 2 kilometra. Od predvidoma že sobote pozno popoldan ter v nedeljo, 18. oktobra, pa bo promet v navedeni smeri potekal zgolj po prehitevalnem pasu.

ŠTAJERSKA AVTOCESTA, A1

Na odseku Šentjakob–Domžale promet proti Mariboru promet zaradi sanacije drenažnih asfaltov v dolžini nekaj sto metrov poteka po dveh zoženih pasovih; od petka dopoldan, 16. oktobra, do najpozneje nedelje zvečer, 18. oktobra, pa bo promet proti Mariboru urejen zgolj po enem pasu. Po zaključku navedenih del je v prihodnjem tednu predvidena, če bodo dovoljevale vremenske razmere, še sanacija drenažnih asfaltov na avtocesti na območju priključka Domžale.
 
Na odseku med Krtino in Blagovico se bodo v prihodnjih dneh, odvisno od vremenskih razmer, izvajala krpanja na smernem vozišču avtoceste proti Ljubljani, zato bo promet močno oviran. O točnih terminih in lokaciji zapor bodo uporabniki obveščeni prek Prometnoinformacijskega centra.
 
Na odseku med priključkoma Dramlje in Celje - center promet zaradi gradnje protihrupnih ograj poteka v razdalji približno 9 kilometrov po dveh zoženih pasovih v obe smeri, pri čemer je en pas proti Ljubljani speljan na nasprotno stran avtoceste. Dela bodo zaključena predvidoma do 18. oktobra.
 
Na odseku Slovenska Bistrica–Slovenske Konjice poteka obnova vozišča, zato bo promet v dolžini nekaj manj kot 4 kilometre predvidoma do 14. novembra poteka po dveh zoženih pasovih v obe smeri, pri čemer je en pas proti Mariboru speljan na nasprotno stran avtoceste. Skozi delovno zaporo je omogočen prevoz vozilom širine največ 3,25 metra.
 
Na odseku Maribor (Ptujska)–Slivnica promet v okviru pripravljalnih poteka po dveh zoženih pasovih; predvidoma od 17. oktobra, ko se začne obnova približno 4 kilometrov vozišča, bo promet predvidoma do sredine novembra urejen po polovici avtoceste dvosmerno, po dveh pasovih v smeri prometne konice in po enem v nasprotni.
  
GORENJSKA AVTOCESTA, A2

Predor Šentvid bo iz smeri Kranja proti Ljubljani zaradi vzdrževalnih del zaprt v noči na petek (15./16. oktober), zaprt bo tudi uvoz s Celovške ceste v priključno cev predora. V času zapore, med 20. in 5.30, bo z gorenjske ceste urejen obvoz prek izvoza Šentvid ter po Celovški cesti na severno obvoznico.
 
Med priključkoma Lesce in Jesenice - zahod (Hrušica) poteka obnova vozišča, zato bo promet predvidoma do 8. novembra urejen v razdalji približno 8 kilometrov po polovici avtoceste, po enem pasu v obe smeri. Zaprti so uvoz in izvoz na priključku Jesenice – vzhod/Lipce v smeri Ljubljane ter počivališče Lipce v navedeni smeri. Mimo delovišča je omogočen promet samo vozilom največje dovoljene širine 3,3 metra.
 
DOLENJSKA AVTOCESTA, A2

Na odseku med priključkoma Višnja Gora in Ivančna Gorica bo promet zaradi obnove vozišča v dolžini približno 6 kilometrov urejen predvidoma do 20. novembra po polovici avtoceste dvosmerno, po dveh pasovih v smeri prometne konice in po enem v nasprotni.

Priključek Drnovo bo iz smeri Novega mesta zaradi sanacije vozišča in nadvoza priključka zaprt za ves promet od petka zjutraj (od 8.00 dalje), 16. oktobra, do nedelje zvečer, 18. oktobra. Zaprta bosta tako izvoz z avtoceste iz smeri Novega mesta kakor tudi uvoz nanjo proti Obrežju. Obvoz iz smeri Novega mesta bo prek priključka Dobruška vas (prek Šentjerneja), obvoz v smeri Obrežja pa prek priključka Brežice.

Na odseku Drnovo–Brežice poteka sanacija objektov, zato bo promet med cestninsko postajo Drnovo in Čatežem v razdalji nekaj več kot 5 kilometrov predvidoma do nedelje, 18. oktobra, urejen po polovici avtoceste dvosmerno.
 
GLAVNE IN REGIONALNE CESTE

Predvidoma do 17. oktobra sta zaprti glavna cesta Ilirska Bistrca–Ribnica–Pivka med Ilirsko Bistrico in Topolcem in regionalna cesta Pivka–Knežak–Ilirska Bistrica, v Pivki. Obvozi so urejeni.

Predvidoma do konca oktobra je zaprta regionalna cesta Vodice–Moste na relaciji Žeje pri Komendi–Moste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz za vsa vozila do 7,5t je urejen po regionalni cesti Vodice - Sp. Brnik, za tovorna vozila nad 7,5t pa preko priključka Brnik. 
 
VREME

V petek bo spremenljivo oblačno, nastajale bodo krajevne plohe. V soboto kaže na večinoma suho in razmeroma sončno vreme. V nedeljo in ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno, občasno bo tu in tam možen rahel dež. V nadaljevanju tedna po napovedi ARSO kaže na suho in deloma jasno vreme. Temperature bodo letnemu času primerne.
 
 
NAPOTKI ZA VARNO VOŽNJO

Megla je značilna zlasti za jesen in voznikom zelo otežuje vožnjo.
  
Zato ob megli zmanjšajte hitrost in jo prilagodite razmeram na cesti:
  • ohranjajte zadostno varnostno razdaljo;
  • ne uporabljajte dolgih luči, premočna luč se v megli odbija in lahko povzroči samozaslepitev;
  • prižgite zadnje meglenke, saj služijo boljši orientaciji voznikov za vami (če se vidljivost izboljša, ugasnite zadnje meglenke, da ne bi slepili vozil za vami, uporaba zadnjih meglenk tudi ni dovoljena na vozilu, za katerim vozi na majhni razdalji drugo vozilo, npr. v koloni vozil);
  • bodite še bolj previdni na območjih cestnih del, saj so zaradi megle oznake in naprave za usmerjanje prometa pogosto težje razpoznavne.

    Razmere na cestah lahko preverimo na www.promet.si, (za mobilne naprave na http://m.promet.si), na brezplačnem odzivniku za stanje na avtocestah: 080 22 44, dogodkom na avtocestah lahko sledimo tudi na: https://twitter.com/dars_si ali pokličemo za nasvet in pomoč Prometnoinformacijski center na tel. 1970.

     Želimo vam strpno in varno vožnjo.