Prometna napoved do 19. junija

Ta konec tedna bo na slovenskih cestah manj vozil s tujo registracijo kot pretekli teden, vendar še vedno pričakujemo povečan promet iz notranjosti države proti slovenski in hrvaški Istri, v nedeljo popoldan ter proti večeru pa v obratni smeri.

V Italiji se že danes za šolarje začenjajo poletne počitnice, na Madžarskem in Hrvaškem pa v torek oziroma sredo. Od konca junija dalje, ko se jim pridružijo tudi slovenski šolarji, je pričakovati manj zastojev ob dnevnih prometnih konicah in več prometa ob koncih tedna.
Med 12. in 14. junijem bo spremenjena prometna ureditev v Ljubljani in okolici ter v nekaterih drugih mestih oz. krajih, saj bo promet zaradi kolesarske prireditve (Maraton Franja) oviran na več odsekih občinskih in državnih cest, nekatere ceste bodo tudi zaprte.
Tudi sicer je sezona cestnih del na vrhuncu, zato posebej opozarjamo na previdnost. Pri vožnji mimo delovišč upoštevajte prometno signalizacijo in predpisane omejitve hitrosti vožnje.
PREDVIDENA DELA NA AVTOCESTAH
 
A1, LJUBLJANA – JUŽNA OBVOZNICA
V nedeljo, 14. 6. 2015, bo zaradi del med 6. uro zjutraj in 15. uro popoldne oviran promet na ljubljanski južni obvoznici. Na treh odsekih bo v različnih fazah del promet potekal le po enem voznem pasu, in sicer: najprej od priključka Lj.-center proti razcepu Kozarje (razcep za Koper), potem v obratni smeri od razcepa Kozarje proti priključku Lj.-center, nazadnje pa še od priključka Lj.-center proti Rudniku vključno s priključkom Lj.-center.
 
A1, ŠTAJERSKA AVTOCESTA
Na odseku Šentrupert–Arja vas–Celje poteka obnova vozišča in objektov na smernem vozišču proti Mariboru; dela bodo zaključena predvidoma najpozneje do začetka avgusta. Promet v dolžini nekaj več kot pet kilometrov poteka po dveh zoženih pasovih v vsako smer, pri čemer je proti Mariboru en pas speljan na nasprotno stran avtoceste in poteka vzporedno z gradbiščem. V času del bosta izmenično za nekaj dni zaprta priključek Arja vas ter priključek Celje zahod (Lopata) v smeri Maribora; priključek Celje zahod in počivališče Lopata bosta tako v smeri Maribora zaprta od 11. do predvidoma 17. junija.
 
A2, DOLENJSKA AVTOCESTA
Na odseku Novo Mesto–Kronovo bodo predvidoma med 15. in 21. junijem potekala dela (odprava napak pred iztekom garancijske dobe/drenažni asfalti in viadukt Mačkovec). Promet bo v dolžini skoraj šest kilometrov potekal dvosmerno zgolj po polovici avtoceste. Za ves promet bo zaprto smerno vozišče proti Ljubljani, ravno tako počivališče Starine v smeri Ljubljane in priključek Kronovo (tako izvoz z avtoceste kot tudi uvoz nanjo v smeri  Ljubljane); obvoz bo urejen.
 
A2, GORENJSKA AVTOCESTA
Pri cestninski postaji Hrušica bo predvidoma najpozneje do 15. junija zaradi sanacije nadvoza popolna zapora odseka kamionske ceste Karavanke (zaprta sta izvoz in uvoz na ploščad za tovorna vozila v obe smeri).

NAPOTKI
Pred odhodom na pot se pozanimajte o stanju na cestah in s seboj imejte dovolj tekočine za pitje, še najbolje vodo. Vedno ko pride na avtocesti do zastoja, mora biti med kolonama vozil na prehitevalnem in voznem pasu dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil. Vozila na voznem pasu se morajo razvrstiti na desno stran do robne črte, vozila na prehitevalnem pasu pa na skrajno levo do robne črte.
 
Ko ste že na poti, lahko za nasvet pokličete Prometno-informacijski center (PIC) na kratko telefonsko številko 1970. 
Razmere na cestah lahko preverite tudi na www.promet.si, (za mobilne naprave tudi na http://m.promet.si), na brezplačnem odzivniku za stanje na avtocestah: 080 22 44 ali sledite na
https://twitter.com/dars_si.
Informacije o zaporah cest zaradi prireditve lahko najdete v področju Prireditve.
Splošna omejitev tovornih vozil in skupin vozil v Sloveniji, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 t se v času turistične sezone spremeni letos od 27. junija do 6. septembra.
Želimo vam prijetno in predvsem varno vožnjo.