Prometna napoved do 18. decembra

Povečano gostoto prometa je pričakovati ob začetku vikenda iz mestnih središč proti turističnim krajem ter v nedeljo v obratni smeri. Vrstijo se tudi različne prireditve, zato so možne zgostitve v bližini večjih nakupovalnih središč, na mestnih ulicah ter trgih, nekoliko povečan promet je pričakovati na mejnih prehodih ter odsekih, kjer je spremenjena prometna signalizacija zaradi del. Občasne zgostitve zaradi povečanega prometa je pričakovati tudi pred predorom Karavanke proti Avstriji.

PREDVIDENA DELA:

PRIMORSKA AVTOCESTA, A1

V predoru Dekani na odseku med Kozino in Koprom bodo med 20. in 5. uro, zaradi nadgraditve nadzorno-krmilnega sistema ter klica v sili, popolne zapre v smeri Kopra in Ljubljane:
- v noči na petek, (10./11. 12.) bo zaprta desna cev predora Dekani (v smeri proti Kopru) na odseku Črni Kal-Srmin; promet iz smeri Ljubljane proti Kopru bo na priključku Črni Kal voden na vzporedno državno cesto Črni Kal-priključek Srmin;
- v noči na torek (14./15. 12.) bo zaprta leva cev predora Dekani (v smeri proti Ljubljani) med Kozino in Črnim Kalom; promet iz smeri Kopra in Škofij proti Kozini bo voden na vzporedno državno cesto rondo Dekani–Črni Kal;
- v noči na četrtek (16./17.12.) bosta zaprti obe cevi predora Dekani, zato bo odsek Črni Kal–Srmin zaprt v obe smeri; promet bo preusmerjen na vzporedno državno cesto Črni Kal – rondo Dekani.

Med počivališčem Ravbarkomanda in priključkom Postojna proti Kopru bo promet predvidoma do 16.12. zaradi menjave jeklenih varnostnih ograj v ločilnem pasu v razdalji približno 3 km potekal po dveh zoženih pasovih.

OSTALE POSEBNOSTI

A1, A4, A5, H2
V decembru je v okviru izvedbe meritev vozišč predvideno snemanje avtocest in hitrih cest, predvidoma med 9. in 14. uro, ob lepem vremenu vse dni v tednu. Vožnja za snemalnim vozilom bo tako po prehitevalnem kot voznem pasu potekala z omejeno hitrostjo, predvidoma 50 km/h. Na podlagi zbranih podatkov o poškodovanosti vozišč načrtujemo vlaganja v obnove.

V Ljubljani je Slovenska cesta med Aškerčevo in Šubičevo ulico ovirana zaradi arheoloških raziskav do konca decembra. Promet poteka enosmerno proti Aškerčevi.

Na regionalni cesti Begunje–Bistrica pri Tržiču je pri Zadnji vasi do 16. 12. predvidena popolna zapora ceste zaradi sanacije usadov. Obvoz je možen na relaciji Bistrica pri Tržiču–Zvirče–Podtabor–Lesce–Črnivec.

MEJNI PREHODI

Stari mejni prehod Šentilj na regionalni cesti Šentilj–MP Šentilj je zaradi migrantskih tokov zaprt v obe smeri za ves promet. Obvoz po štajerski avtocesti med državno mejo in priključkom Šentilj je možen tudi brez slovenske vinjete. Na avstrijski strani mejnega prehoda Šentilj avstrijska vinjeta med prehodom in prvim priključkom ni potrebna do preklica.

NAPOTKI
 
V primeru megle je potrebno zmanjšati hitrost in povečati varnostno razdaljo. Pešcem in kolesarjem ob slabši vidljivosti priporočamo odsevna telesa.
 
V zimskih dneh je vreme izjemno spremenljivo s povečano oblačnostjo, razmeroma nizkimi temperaturami, vozišče je lahko tudi spolzko, še posebej na izpostavljenih mestih (premostitvenih objektih, ob gozdovih, ipd.).
  
Zato je zelo pomembno, da pri vožnji vseskozi vzdržujemo primerno hitrost ter varnostno razdaljo.
 
Zakon kot varnostno določa najmanjšo razdaljo, ki jo pri trenutni hitrosti prevozimo v dveh sekundah. Pri 100 kilometrih na uro je približno 55, pri 130 kilometrih na uro pa 72 metrov. Prometne nesreče poleg tudi hudih posledic za njihove udeležence posledično vplivajo še na zaporo avtoceste ali zmanjšano pretočnost ter daljše zastoje.
 
V primeru zastojev na avtocesti ne pozabimo na pravilno razvrščanje!
 
 
Razmere na cestah lahko preverimo na www.promet.si, (za mobilne naprave na http://m.promet.si), na brezplačnem odzivniku za stanje na avtocestah: 080 22 44, dogodkom na avtocestah lahko sledimo tudi na twitterju @DARS_SI, na mobilni aplikaciji (DarsPromet ali DarsTraffic) ali pokličemo za nasvet in pomoč Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) na tel. 1970.
 
Želimo Vam, da bi bil prazničen december čim bolj varen in prijeten.