Prometna napoved do 12. junija

V Avstriji in večjem delu Nemčije je danes, 4. junija praznik in zaradi podaljšanega konca tedna je na naših avtocestah pričakovati močno povečan promet. Napovedano je tudi lepo vreme, tako da je pričakovati povečan promet predvsem proti slovenski in hrvaški Istri že danes, pa tudi v petek popoldne, ko bo prometu predan odsek hitre ceste med Koprom in Izolo, skupaj s predorom Markovec; promet bo po novozgrajenem odseku stekel predvidoma v poznovečernih urah. Do ponedeljka je na tem odseku pričakovati še posamezne zapore zaradi urejanja novih cestnih navezav.

V nedeljo, 7. junija, se v nekaterih deželah Nemčije (Bavarska, Baden-Wuertemberg) končajo počitnice, zato lahko popoldne in zvečer pričakujemo zelo povečan promet od Hrvaške proti Avstriji ter iz turističnih krajev proti notranjosti. Na ozkih grlih lahko pride tudi do zastojev (zlasti mejni prehodi s Hrvaško in predor Karavanke).

V nedeljo, 7. junija, bo čez dan, ko so prometne obremenitve najmanjše, na območju ljubljanske južne obvoznice pri priključku Vič zaradi nujnih vzdrževalnih del občasno moten promet.

Na nekaterih glavnih in regionalnih cestah bodo promet ovirale prireditve. Tako so 6. junija predvidne kratkotrajne popolne zapore nekaterih cest v Vipavski dolini in na Goriškem. 

Na cesti R1-206, Kranjska Gora - Vršič - Trenta bodo 6. junija popolne zapore  zaradi prireditve med 15:00 in 18:00 uro (odsekih: Kranjska Gora - Erika, Vršič - Trenta ter Ruska cesta (Erika - Vršič)). V času popolne zapore je obvoz možen za osebna vozila preko MP Predel in MP Rateče. Zaradi popolnih zapor odsekov cest na Vršič med 14.45 in 18.00 uro organizator poziva spremljevalce, ki se na cilj nameravajo odpraviti z lastnim vozilom, da to storijo pravočasno. Vožnja po cesti Kranjska Gora - Vršič v času zapore ceste ne bo mogoča.

Že sedaj pa voznike opozarjamo tudi na ovire in zapore zaradi
kolesarske prireditve Maraton Franja, ki bo letos med 12. in 14. junijem.

Tudi sicer je sezona cestnih del na vrhuncu, zato posebej opozarjamo na previdnost. Pri vožnji mimo delovišč upoštevajte prometno signalizacijo in predpisane omejitve hitrosti vožnje.

NAJVEČJA DELOVIŠČA NA AVTOCESTAH

A1, ŠTAJERSKA AVTOCESTA
Na odseku Šentrupert–Arja vas–Celje poteka obnova vozišča in objektov na smernem vozišču proti Mariboru. Promet v dolžini nekaj več kot pet kilometrov poteka po dveh zoženih pasovih v vsako smer, pri čemer je proti Mariboru en pas speljan na nasprotno stran avtoceste in poteka vzporedno z gradbiščem. V času del, ki bodo potekala vse do začetka avgusta, bosta izmenično zaprta priključek Arja vas ter priključek Celje zahod (Lopata) v smeri Maribora, in sicer vsak predvidoma deset dni, o čemer bodo uporabniki avtoceste pravočasno obveščeni.

V soboto, 6. junija
, je predvidena delna zapora priključka Žalec. Zaprta bosta izvoz z avtoceste in uvoz na njo v smeri iz Ljubljane proti Mariboru. Priključek bo v navedeni smeri zaprt največ sedem dni, obvoz bo urejen prek priključka Celje zahod (Lopata).

A2, GORENJSKA AVTOCESTA
Pri cestninski postaji Hrušica bo predvidoma najpozneje do 15. junija zaradi sanacije nadvoza popolna zapora odseka kamionske ceste Karavanke (zaprta sta izvoz in uvoz na ploščad za tovorna vozila v obe smeri).

A1, PRIMORSKA AVTOCESTA
Na primorski avtocesti od Postojne proti Razdrtemu je v prihodnjem tednu (predvidoma v torek, 9. junija, o čemer bodo uporabniki pravočasno obveščeni prek Prometno-informacijskega centra) predvideno enodnevno nujno popravilo vozišča. Promet v smeri Kopra bo potekal le po enem pasu. Dela bodo stekla v zgodnjih jutranjih urah in se zaključila še pred popoldansko konico, vendar pa se zastojem ne bo mogoče izogniti.

REGIONALNE CESTE

R2-404, Podgrad - Ilirska Bistrica, na območju križanja z železniško progo Pivka – Ilirska Bistrica

Cesta Podgrad - Ilirska Bistrica je zaprta v Ilirski Bistrici med mostom čez reko Reko in Vojkovim Drevoredom, do 15. 6. 2015. Za polpriklopnike in vlačilce v tranzitu v smeri Postojna - Hrvaška in obratno bo obvoz urejen preko MP Starod/Pasjak. Po cesti G1-6 bo za polpriklopnike in vlačilce iz Postojne dovoljen promet do MP Jelšane/Rupa. Vsi polpriklopniki in vlačilci, ki potujejo v smeri iz ali na območje med Postojno in Jelšanami bodo obravnavani kot lokalni promet. Za ostala vozila bo urejen obvoz preko gradbišča in po glavni cesti G1-6, Pivka – Ilirska Bistrica.

Napotki
Ker je za prihodnje dni napovedano lepo vreme z razmeroma visokimi temperaturami, priporočamo, da imate na poti pri sebi ves čas dovolj tekočine, posebej, če potujete z otroki ali starejšimi. Pred potjo se natančno pozanimajte o stanju na cestah, po katerih nameravate potovati, kakor tudi o možnih obvozih v primeru nesreč ali daljših zastojev.

Ko ste že na poti, lahko za nasvet pokličete naš Prometno-informacijski center (PIC) na kratko telefonsko številko 1970

Razmere na cestah sicer lahko preverite tudi na www.promet.si, (za mobilne naprave tudi na http://m.promet.si), na brezplačnem odzivniku za stanje na avtocestah: 080 22 44 ali sledite na
https://twitter.com/dars_si.

Želimo vam prijetno in predvsem varno vožnjo.
Prometno informacijski center za državne ceste