Promet na slovenskih cestah letošnje poletje

Foto: Janja BudičV poletni turistični sezoni se na slovenskih cestah poveča predvsem promet od severa proti jugu in nazaj oz. od Avstrije proti Hrvaški in obratno ter med obalo in notranjostjo Slovenije. Na teh odsekih se promet med poletjem zgosti vsak konec tedna, prvi prometno bolj obremenjen pa je zadnji vikend v juniju, ko se v Sloveniji konča šolsko leto.  

Odseki, kjer je ob močno povečanem prometu pričakovati zastoje:
- Avtocesta A4 Maribor – Ptuj, na koncu avtoceste pri Ptuju, kjer se promet preusmeri z dveh pasov na en pas.
- Avtocesta A2 Karavanke – Ljubljana, na zožanju avtoceste pri viaduktu Peračica in v obratni smeri pri razcepu Podtabor.
- Glavna ceste št. 11 Koper – Šmarje – Dragonja.
- Glavna cesta št. 111 Koper – Izola – Portorož.
- Glavna cesta št. 6 Postojna – Ilirska Bistrica – Jelšane.

Najbolj obremenjeni mejni prehodi:
Sečovlje (na cesti Portorož – Sečovlje), Dragonja (na cesti Koper – Dragonja), Starod (na cesti Kozina – Starod), Jelšane (na cesti Ilirska Bistrica – Jelšane), Obrežje (na avtocesti Novo mesto – Obrežje) in Gruškovje (na cesti Ptuj – Gruškovje).

Dela na cestah
Čeprav je v gradbeništvu poletje najboljša sezona, bodo na odsekih, kjer je v turistični sezoni največ prometa, dela večinoma ustavljena. Izjema letos je glavna cesta št. 7 med Kozino in mejnim prehodom Starod, in sicer odsek Obrov – Podgrad. Tu se pod delno zaporo izvajajo dela pri gradnji fekalne kanalizacije, zaradi pogojev za pridobitev evropskih sredstev pa se v poletni sezoni ne morejo prekiniti. Zastoje na tej cesti pričakujemo predvsem v času počitnic v Italiji, tj. na začetku avgusta. V tem primeru priporočamo uporabo mejnih prehodov Sočerga in Jelšane.  

Omejitve tovornega prometa
V Sloveniji v času turistične sezone veljajo strožje omejitve za tovorni promet, in sicer je omejitev z nedelj in praznikov razširjena tudi na sobote med 8. in 13. uro, na primorskih cestah pa velja ob sobotah od 6. do 16. ure, ob nedeljah in praznikih pa od 8. do 22. ure.

Priporočila voznikom
Bodite strpni do drugih udeležencev. Poleti se na cestah pojavi večje število tujcev, ki ne poznajo cest tako kot domačini. 

Pričakujte zastoje tudi izven prometnih konic, ki so običajne v drugih letnih časih. 
Najbolj se promet zgosti ob koncih tedna ob petkih popoldne po 14. uri, ob sobotah med 9. in 16. uro (včasih tudi dlje), ob nedeljah med 16. in 21. uro (včasih tudi med 10. in 12. uro). Bolj kot drugi dnevi so prometno obremenjene tudi srede.
Če je le mogoče, se na daljšo pot odpravite izven največjih konic, torej zvečer, ponoči ali zgodaj zjutraj.

Imejte v avtu zadostno količino pijače. 

Vedno imejte pri roki dober zemljevid, ki vam bo ob nepredvidenih dogodkih  pomagal poiskati alternativno pot.  V zadnjem času so bile v Sloveniji obnovljene številne regionalne ceste, po katerih je lahko vožnja ob turističnih prometnih konicah zelo prijetna, saj je v poletnem času na njih praviloma manj prometa.

Vročina lahko še poslabša zdravstvene težave ali utrujenost, zato se za volan usedite le spočiti in zdravi. Na daljši poti načrtujte več postankov.

Izogibajte se prtljagi na zadnjih policah, saj v primeru trka ali ostrega zaviranja lahko poškoduje potnike.

Vozite zmerno.
Ob veliki vročini se pri preveliki hitrosti pnevmatike hitreje obrabijo ali celo poškodujejo, še posebej, če imate avto hkrati obremenjen z veliko prtljage. 

Bodite pozorni na napovedi poslabšanja vremena. Plohe in nevihte v hipu spremenijo vozne razmere.Foto: Janja Budič

Dež po daljšem obdobju vročega in suhega vremena lahko pomeni zelo spolzko cestišče.

Ob morebitni toči ne ustavljajte v predorih in pod nadvozi. To je zelo nevarno početje in vas lahko stane več kot popravilo avta zaradi toče.

Bodite posebej pozorni na motoriste in kolesarje. Foto: Janja Budič

Če se odpravljate v tujino, se pozanimajte o prometnih predpisih v državah, skozi katere boste potovali.

Še pred potovanjem se na www.promet.si pozanimajte, kakšno je stanje na cestah in pridobite kontakte za prometne informacije v državah, kamor potujete.

Če želite sveže informacije o razmerah na slovenskih cestah, lahko pokličete na telefon 1970.
Imejte vključen radio, na katerem lahko pričakujete prometne informacije (v Sloveniji predvsem Val 202 in Radio SI).

Srečno vožnjo ter prijetno poletje vam želi Prometno informacijski center za državne ceste!