Prepoved prehitevanja tovornih vozil na celotnem omrežju s 1. 11. 2021

Prepoved prehitevanja tovornih vozil na celotnem omrežju s 1. 11. 2021

»Od 15. januarja 2021 na avtocesti med Šentiljem in Koprom (A1) velja prepoved prehitevanja med 6. in 18. uro za tovorna vozila težja od 7,5 tone največje dovoljene mase.

Ta je določena s prometnim znakom prepovedano prehitevanje za tovorna vozila z dopolnilnima tablama, ki sta sestavni del prometnega znaka. Za vzpostavitev prehitevanja tovornih vozil na celotni avtocesti A1 in ljubljanskem avtocestnem obroču je družba DARS postavila skupno približno 470 prometnih znakov in dopolnilnih tabel oz. pripadajoče signalizacije.

Od 1. novembra 2021 bo prepoved prehitevanja tovornih vozil, težjih od 7,5 tone največje dovoljene mase, veljala na celotnem slovenskem omrežju avtocest in hitrih cest (A1, A2, A3, A4, A5, H2, H3, H4, H5, H6, H7).

Tako kot na A1 bo določena s prometnim znakom prepovedano prehitevanje za tovorna vozila z dopolnilnima tablama, ki sta sestavni del prometnega znaka. Do 1. novembra 2021 do družba DARS v ta namen postavila skupno približno 750 prometnih znakov in dopolnilnih tabel oz. pripadajoče signalizacije. 

Voznike tovornih vozil pozivamo k spoštovanju postavljene prometne signalizacije, saj bo avtocestna policija lahko sankcionirala nepravilno prehitevanje.

Tovornjaki bodo podnevi lahko še vedno prehitevali na odsekih, kjer so trije prometni pasovi, torej tudi pas za počasna vozila, ter ponoči.

Ukrep prepovedi prehitevanja tovornjakov je ustrezno dogovorjen med Ministrstvom za infrastrukturo in družbo DARS. Prispeval bo k večji varnosti in pretočnosti prometa na slovenskih avtocestah in hitrih cestah. Težka tovorna vozila s prehitevanjem namreč ne bodo zavirala prometnega toka na prehitevalnem pasu, saj je ta namenjen samo prehitevanju.«

Vir : DARS d. d.