Povečan promet v času velikonočnih praznikov (napoved prometa od 2. do 10. aprila)

Zaradi bližajočih velikonočnih praznikov prihajajoči konec tedna na slovenskih cestah pričakujemo povečan promet od Avstrije proti mejnim prehodom s Hrvaško ter od Italije proti Madžarski. Ceste bodo najbolj obremenjene v petek, ker pa se ponekod po Evropi prazniki začnejo že dan prej, lahko povečan promet pričakujemo že v četrtek. V četrtek je pričakovati tudi močno povečan tovorni promet in za ta vozila daljše čakalne dobe na mejnih prehodih s Hrvaško.

Na teh prehodih se čakanje lahko podaljša tudi za ostali promet, predvsem na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje, v manjši meri pa tudi Sečovlje in Dragonja. Po izkušnjah je pričakovati čakalne dobe do pol ure, za tovorna vozila pa lahko tudi dve uri ali več. 
Cestni odseki, kjer je ob močno povečanem prometu pričakovati zastoje: 
- od Ptuja do mejnega prehoda Gruškovje: A4-E59 Maribor – Ptuj (zožanje pri Dražencih), G1-1-E59 Maribor-Ptuj-Gruškovje (pred MP Gruškovje)

- od Ljubljane do mejnega prehoda Obrežje: A2-E70 Novo mesto-Obrežje (pred MP Obrežje)

- od Ljubljane do mejnih prehodov Sečovlje in Dragonja: A1-E61/70 Ljubljana-Koper (na koncu avtoceste pri Kopru), G1-1 Koper-Dragonja (pred MP Dragonja), G2-101 Koper-Sečovlje (pred MP Sečovlje).
 
Omejitve za tovorni promet

Opozarjamo, da v Sloveniji velja omejitev tovornega prometa tudi na velikonočni petek, potem pa v nedeljo in ponedeljek. V soboto omejitve v Sloveniji ni.
 
Pregled omejitev v Sloveniji in sosednjih državah:
 
petek, 3. aprila                                                     sobota, 4. aprila
Slovenija:      14.00 - 21.00                                     Slovenija:     ni omejitve
Avstrija:         ni omejitve                                          Avstrija:      15.00 - 24.00
Italija:             14.00 - 22.00                                      Italija:            8.00 - 16.00
Madžarska:   ni omejitve                                           Madžarska:  22.00 - 0.00
Hrvaška:       15.00 - 23.00                                       Hrvaška:      15.00 - 23.00

nedelja, 5. aprila                                                    ponedeljek, 6. aprila
Slovenija:     8.00 - 21.00                                          Slovenija:       8.00 - 21.00
Avstrija:       0.00 - 22.00                                          Avstrija:         0.00 – 22.00
Italija:            8.00 - 22.00                                          Italija:             8.00 - 22.00
Madžarska:  0.00 - 24.00                                          Madžarska:   0.00 - 22.00
Hrvaška        ni omejitve                                            Hrvaška:       14.00 - 23.00
                   
Predvidena dela in zapore
Večina del na avtocestah bo med velikonočnimi prazniki ustavljena ali prekinjena. Tako npr. ob koncu tedna ne bo zapore predora Kastelec na primorski avtocesti. Nekatera pa se bodo kljub praznikom izvajala, zato priporočamo posebno pozornost pri vožnji skozi delovne zapore, ponekod je pričakovati tudi večje zgostitve prometa.  
Na štajerski avtocesti priporočamo pozornost med priključkoma Celje - vzhod in Dramlje, promet v obe smeri poteka po dveh zoženih pasovih. Proti Mariboru je en pas speljan na nasprotno stran avtoceste.
V Ljubljani bo do 3. 4. 2015 zaradi sanacije poškodovanega cestišča zaprt izvoz z Ruske ulice na Celovško cesto in desni vozni pas na Celovški cesti proti Šiški. Pričakujemo zastoje.

Opozorila in napotki
Voznike, ki se vsak dan vozijo v službo, opozarjamo, da se bo že v četrtek zjutraj, še bolj pa v petek, poznal dotok vozil s tujo registracijo. Zato naj pričakujejo povečano gnečo na odsekih, ki so že sicer ob dnevnih prometnih konicah najbolj obremenjeni.
Priporočamo veliko strpnosti, saj bo na cestah več utrujenih voznikov, zaradi gostejšega prometa pa je pričakovati več okvar vozil, prometnih nesreč in drugih izrednih dogodkov.
V tem času ne napovedanih več prireditev, ki bodo vplivale na pretočnost in prevoznost posameznih cest (predvsem regionalnih in lokalnih). Predlagamo, da se o tem pozanimate pred odhodom na pot.
Bodite pozorni tudi na večje število vozil, ki jih v zimskem času ni na cestah (motoristi, kolesarji …).  
Preverite razmere na cestah na www.promet.si, na brezplačnem odzivniku: 080 22 44, poslušajte prometne informacije na radiu.
Želimo vam prijetno vožnjo.