OD 19. DECEMBRA 2020 NOVA PRAVILA ZA VSTOP V AVSTRIJO IZ SLOVENIJE

V Republiki Avstriji bodo med 19. 12. 2020 in 10. 1. 2021 zaostrili pogoje vstopa v državo in gibanja znotraj države iz razloga omejevanja širjenja virusa SARS-CoV-2. Avstrijski varnostni organi bodo pri vsakem potniku preverjali izpolnjevanje pogojev za vstop. 

Na seznamu varnih držav za Republiko Avstrijo so še Avstralija, Finska, Irska, Islandija, Japonska, Nova Zelandija, Norveška, Južna Koreja, Urugvaj in Vatikan. Slovenije ni več na tem seznamu.

Pričakujemo lahko nastanek daljših kolon na slovensko-avstrijski meji. 

Za osebe, ki potujejo iz Slovenije v Avstrijo od 19. decembra velja ob vstopu v Avstrijo obvezna 10 dnevna karantena.

Pri vstopu v Avstrijo je potrebno izpolniti izjavo o nastopu karantene. Priporoča se, da je ta že vnaprej natisnjena in izpolnjena.

karantena-angleščina

karantena-nemščina


Izjeme od tega pravila so, vendar pod pogojem, da ob vstopu v Republiko Avstrijo predložijo negativni izvid antigenskega ali PCR testa na prisotnost SARS-CoV-2, ki ni starejši od 72 ur (obrazec - angleščina, obrazec - nemščina):
- humanitarni delavci,
- osebe na službenem potovanju (v ta krog oseb sodi npr. tudi osebje za 24 urno nego),
- spremljevalno osebje v okviru vstopov iz medicinskih razlogov, 
- osebe, ki se udeležujejo nujnih upravnih ali sodnih obveznosti/postopkov,
- tujci s posebno legitimacijsko izkaznico (npr. diplomati).


Na podlagi negativnega izvida antigenskega ali PCR testa na prisotnost SARS-CoV-2, ki se ne sme opraviti pred 5. dnevom karantene, lahko oseba zapusti karanteno. Izstop iz Avstrije pred iztekom karantene je možen pod pogojem, da so ob vrnitvi zagotovljene minimalne možnosti za okužbo.

 

Vira: Avstrijsko veleposlaništvo Ljubljana, PIC