Nov sistem LED smernikov za vidno vodenje prometa v primeru megle

 

V DARSu se močno zavedamo problematike vožnje v zelo gosti megli, zato smo v zadnjih letih izvedli več ukrepov, s katerimi želimo povečati varnost vožnje v megli. V ta namen je letos postavljena nova spremenljiva prometna signalizacija (Goli vrh, Ravbarkomanda, Celje center, Tepanje, Dramlje, pred predorom Markovec, na lokaciji bivših cestninskih postaj Log in Torovo), uveden testni sistem označevanja na vozišču (polkrogi na vozišču ob desni črti in s prometno signalizacijo) na odseku pri Domžalah, pred Grosupljem ter na Golem vrhu, nadgrajena aplikacija za telefone (optimizirano opozarjanje na meglo preko Prometno informacijskega centra) ter v mesecu decembru izveden testni sistem vidnega vodenja prometa v primeru megle na odseku Golega vrha (AC A1, Nanos). Sistem vključuje cestno vremenske postaje, ki v primeru zaznave zmanjšane vidljivosti (več stopenj megle) samodejno vklopi osvetlitev LED na obeh straneh smernega vozišča.

 

 

Rdeče LED luči se vklopijo in vozniku nakazujejo rob vozišča ter ga vodijo v primeru megle. Ob manjši megli se zgolj vklopijo, ob bolj gosti megli, ko je vidnost nevarno zmanjšana, pa utripajo in s tem dodatno opozarjajo na večjo previdnost in zbranost voznika.

Sistem bomo uporabili tudi za opozarjanje na močno burjo, ki je prisotna na tem odseku. Ker je burjo težko zaznati, bomo s pomočjo LED smernikov opozarjali tudi na ta nevarni pojav v prometu. V prvih dneh delovanja sistema smo zaznali že veliko pozitivnih izkušenj in pohval uporabnikov avtocest.

 

Sistem bomo testno uporabljali, ga optimizirali in prilagajali stanju na terenu s ciljem, da v primeru pozitivnega rezultata tesnega projekta nadaljujemo z  to investicijo tudi na ostalih vremensko neugodnih odsekih AC/HC.