Mejni prehodi - novosti

27. 5. 2020: S 1. 6. 2020 bo prevoz tovornih vozil in skupin vozil nad 7.5 tone ponovno veljala omejitev po"Odredbi o omejitvi tovornega prometa na cestah v Sloveniji", povezava.

26.5. 2020: Veljati je začel novi odlok o ukrepih za preprečitev širjenja covida-19 na državni meji - najpogostejša vprašanja in odgovori, povezava policija.si

Podrobneje je novi odlok predstavljen v sporočilu za javnost na portalu GOV.SI: 49. dopisna seja Vlade Republike Slovenije. Predlagamo pregled vsebine:  Najpogostejša vprašanja in odgovori o odloku in prehajanju državne meje, ki velja od 26. maja, na povezavi.

26. 5. 2020: Nova kontrolna točka na meji z Italijo - Gorjansko, več informacij na povezavi

22. 5. 2020: Potovanja in promet med pandemijo, povezava Evropska komisija.

21. 5. 2020: On-line obrazec za informacije o možnostih prehajanja meje na Hrvaško, povezava.

Registracija na web-strani entercroatia.mup.hr, več informacij.

19. 5. 2020: Vlada je 18. maja na seznam držav za prehajanje državne meje brez omejitev uvrstila Hrvaško, pred tem pa s 17. majem razširila območje prostega gibanja oseb in določila dodatne izjeme, ki se jim ne odredi karantena ob vstopu v Slovenijo.

Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja COVID-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije.

Dovoljeni vstopi v Republiko Hrvaško pod pogoji, da:
 
1. ima dokumentacijo, ki dokazuje lastništvo nepremičnin, ki se nahajajo v RH, ali plovil (po možnosti tudi najemnika) ali pride na pogreb v Republiko Hrvaško (razpolaga z ustrezno  dokazljivo dokumentacijo). Po vseh izpolnjenih pogojih je tujim državljanom dovoljeno prestopiti državno mejo, se registrirajo in vpišejo kraj / naslov, kjer bodo prebivali ali kjer se nahaja nepremičnina / plovilo, kontaktno telefonsko številko in čas bivanja.

2. Imajo dokumentacijo, ki dokazuje povabilo gospodarskega subjekta v Republiko Hrvaško, interes gospodarskega subjekta za njihov prihod v Republiko Hrvaško ali povabilo na poslovni sestanek. Za te potnike je treba vnesti kraj / naslov, kjer bodo bivali, in kontaktno telefonsko številko ter čas bivanja.

3. Vsi ostali tuji državljani, ki imajo poslovne razloge, kar trenutno ni mogoče predvidevajo in nimajo ustrezne dokumentacije, je treba poučiti o njihovi nameri
čez državno mejo na uzg.covid@mup.hr in pridobili bodo povratne informacije.
 

18. 5. 2020: Prehajanje državne meje brez omejitev Vlada RS uvrstila Hrvaško, več informacij na povezavi.

Odredbe tranzitnega tovornega prometa in spremembe 18. 5. 2020 na Hrvaškem, osnovna informacija - povezava.

ODLOK na povezavi, 18. 5. 2020. 
Prejšnji ODLOK na povezavi - 19. 3. 2020.  

 17. 5. 2020: Prehod meja Avstrija - Slovenija - posebnosti na povezavi.

16. 5. 2020: Obvezno koriščenje avtoceste tranzitnega potovanja čez Hrvaško, povezava.

15. 5. 2020: Na meji z Avstrijo je bil spremenjen obratovalni čas kontrolnih točk Kramarovci in Gerlinci vsak dan med 8. in 18. uro, Cankova in Jurij med 5. in 8. ter med 16. in 19. uro. Kontrolne točke so prevozne za delovne migrante, dvolastnike in najemnike z izpiskom iz zemljiške knjige ali najemno pogodbo in za osebe ki želijo obiskati ožje družinske člane.

Z novim odlokom dodatne spremembe na mejnih prehodih in kontrolnih točkah, povezava policija.si

14. 5. 2020: Vlada preklicala epidemijo nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19). Postopno sproščanje ukrepov na MP na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije.

Čas odprtja posamezne kontrolne točke določi Policija v soglasju z Ministrstvom za zunanje zadeve in v dogovoru z varnostnimi organi sosednjih držav ter v soglasju z upravljalcem letališča oziroma pristanišča. Več na povezavi.

13. 5. 2020: Na meji z Avstrijo je bil spremenjen obratovalni čas kontrolne točke Svečina – Berghausen, ki po novem obratuje vsak dan od 8. do 18. ure.

12. 5. 2020: Od 12. maja naprej spet brez omejitev v zračnem prometu, več na povezavi Ljubljana Airport in Vlada RS.

 

9. 5. 2020: Nova navodila glede izjem in pravil ob odprtju mej za državljane EU-ja, ki morajo na Hrvaško iz gospodarskih ali osebnih razlogov, povezava.

8. 5. 2020: Z novim odlokom je na meji z Italijo spremenjen obratovalni čas kontrolne točke Robič. Odprt je od ponedeljka do sobote, med 5. in 23. uro, nedelje in praznike v RS je prehod zaprt. Od 9. 5. 2020 bo prehod možen tudi na kontrolnih točkah Nova Gorica (Erjavčeva) med 6. in 21. uro ter Neblo med 7. in 9. uro ter 16. in 19. uro. Z novim odlokom je prehod na kontrolnih točkah Robič, Rateče, Predel, Nova Gorica (Erjavčeva) in Neblo možen tudi za obisk ožjih družinskih članov (prej samo za dnevne delovne migrante, lastnike zemljišč in osebe s potrdilom lokalne skupnosti). Kontrolna točka je odslej tudi na železniški povezavi z Avstrijo, več informacij na povezavi policija.si in Odlok o spremembah in dopolnitvah o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezava.

7. 5. 2020: Vlada sprejela tri odloke: glede ukrepov na mejnih prehodih, izvajanju OZZ ter o načinu izvajanja sekundariata, pripravništva in specializacije v času epidemije, več

Sklep o ukrepih za voznike tovornih vozil v mednarodnem prometu v času epidemije COVID-19 na Hrvaškem, več.

24. 4. 2020: Nasveti policije ob prihajajočih prvomajskih praznikih, več.

Pri potovanju na Hrvaško je obvezno koriščenje avtoceste v primeru tranzita skozi Hrvaško. V slučaju koriščenja MMP, ki ni na avtocesti, je potrebno poiskati najkrajšo pot do avtoceste in nato nadaljevati pot v tranzitu, več na povezavi koronavirus.hr.

22. in 23. 4. 2020: V sredo, 22. 4. bodo odprti mejni prehodi: Svečina - Berghausen, vsak dan med 5. in 21. uro, stari mejni prehod Šentilj (magistrala) - Spielfeld (Bundesstrasse) 24 ur na dan ter MMP Rateče - za delovne migrante, lastnike zemljišč in osebe s potrdilom lokalne skupnosti.

Ker je stari MP Šentilj odprt od 5.-7. in 17.-19. ure, ne velja več vožnja po avtocesti brez vinjete. 

21. 4. 2020:

Avstrija - z 22. 4. 2020, je začel veljati spremenjen obratovalni čas kontrolne točke Holmec (Grablach) od 5. do 23. ure.

Italija: Predel (za dnevne delovne migrante, pon - sob 6. - 9. ure in 15. - 18. ure, nedelje in prazniki v RS zaprt).

19. 4. 2020:  Po nedelji, 19. 4. v Sloveniji promet na MP ne poteka več v konvojih.
 

__________________________________________________________________________________________________________________________

Do preklica ob nedeljah in praznikih ni omejitve za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, povezava.

______________________________________________________________________________________________________________


Prehajanje državne meje med epidemijo zaradi koronavirusa več vsebine na povezavi spletne strani policija.si

_________________________________________________________________________________________________

Viri:

- https://policija.si,
- Portal GOV.SI,

- Direkcija za infrastrukturo,

- Avstrijsko veleposlaništvo v Ljubljani.

- https://twitter.com/SLOinITA
- Veleposlaništvo RS v Rimu

- https://twitter.com/SLOinAUT 
- https://twitter.com/AUSTRIAinSI

- https://twitter.com/SLOinCRO

- Veleposlaništvo RS v Zagrebu

- https://www.koronavirus.hr

- Facebook Vlada RS.