Koronavirus in promet

 

19. 4. 2020:  Po nedelji, 19. 4. v Sloveniji promet na MP ne poteka več v konvojih.

18. 4. 2020: Hrvaška opušča tranzit tovornega prometa v konvojih. Odslej vozniki ob vstopu na Hrvaško prejmejo navodila o koriščenju avtocest in ustavljanju. Še naprej (do 18.5.) je tovorni promet dovoljen le na MP Obrežje in Gruškovje. Povezava.

 

16. 4.2020: Aktualno/ gov.si.

Od 16. 4. 2020 je zaprta kontrolna točka v Čepincih na meji z R Madžarsko ????. Spremenjen pa je časovni režim na kontrolni točki Hodoš in sicer je ta odprt 24 ur na dan, vse dni v tednu.

14. 4. 2020: Nadzorni točki Karavanke in Šentilj - izredni prevozi; več na povezavi Karavanke - Šentilj

Od 12. 4. 2020 velja spremenjen odlok o ukrepih na mejnih prehodih ob vstopu v Republiko Slovenijo. Povezava.

Odlok ne velja:
- za čezmejne dnevne delovne migrante; osebe, ki opravljajo prevoz blaga v Republiko Slovenijo ali so v tranzitu;
- osebe, ki potujejo čez Republiko Slovenijo v drugo državo v istem dnevu;
- pripadnike služb zaščite in reševanja, zdravstva, policije, gasilcev in za osebe, ki izvajajo humanitarne prevoze za Republiko Slovenijo;
- državljane Slovenije, Avstrije, Italije in Madžarske, ki so dvolastniki ali najemniki zemljišč, imajo svoja zemljišča na obeh straneh državne meje in opravljajo kmetijsko-poljedelska dela ter nekatere druge izjeme.

Vsem ostalim skupinam prebivalcev, ki vstopajo v državo, je odrejena sedem dnevna karantena. Več.

8. 4. 2020: Nadzorna točka Karavanke - izredni prevozi: V času epidemije COVID-19, je na področju platoja Karavanke med predorom Karavanke in priključkom Jesenice zahod proti Ljubljani, nadzorna točka Karavanke, kjer se opravlja nadzor vozil, ki prihajajo v Slovenijo skozi predor. VEČ

7.4. 2020: MP Robič - bo odprt do 5. maja 2020: ponedeljek - soboto od 5. do 18. ure; nedelja in prazniki v RS zaprt.
Mejo s sosednjo Italijo IT lahko izjemoma prestopijo na začasnem MP Robič, prav tako prebivalci RS, ki delajo v Italiji. Prestopajo lahko tudi  osebe, ki izkažejo nujnost prestopa meje zaradi izvajanja gospodarskih ali kmetijskih čezmejnih dejavnosti s potrdilom delodajalca/lokalne skupnosti.

 

V Sloveniji je po vrnitvi iz tujine za zdrave osebe zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni odrejena karantena, za osebe z bolezenskimi znaki okužbe z novim koronavirusom pa izolacija. Več.

 

Od 4. 4. 2020 od 6. ure dalje začne veljati nov ukrep Vlade Republike Slovenije. Zaradi zajezitve širjenja nalezljive bolezni bo vsem državljanom in tujcem, ki niso v tranzitu, odrejena 14 dnevna karantena za zdrave osebe ter samoizolacija za osebe z bolezenskimi znaki. Povezava.
Navodilo ne velja za delovne migrante in osebe, ki opravljajo prevoz blaga v Republiko Slovenijo ali so v tranzitu, ter osebe, ki potujejo čez Republiko Slovenijo v drugo državo v istem dnevu. Navodilo velja za delavce, ki prehajajo mejo zaradi sezonskega opravljanja del. Navodilo se nanaša na cestne in železniške mejne prehode, pa tudi za letališče in  pristanišče. Navodilo za potnike.

 

Od 2. 4. 2020 dalje je prestop slovensko-avstrijske meje možen zgolj na sledečih mejnih prehodih:

 •   Bonisdorf  – Kuzma
 •   Mureck  – Trate (5-21h)
 •   Radlpaß  – Radelj (5-21h)
 •   Sicheldorf  – Gederovci
 •   Spielfeld (Autobahn)  – Šentilj (avtocesta)
 •   Spielfeld (Bahnhof)  – Šentilj (železnica)
 •   Bad Radkersburg  – Gornja Radgona
 •   Karawankentunnel (A11) – Karavanke (A2)
 •   Lavamünd – Vič (5-23h)
 • Loibltunnel – Ljubelj (5-21h). Povezava

Zaradi zapore starega MP Šentilj (magistrala), vozniki lahko avtocesto med priključkom Šentilj in mejo z Avstrijo (v obe smeri) uporabljajo tudi brez vinjete. To se upošteva tudi pri izvajanju cestninskega nadzora. Tovrstna ureditev bo veljala vse dokler bo stari mejni prehod na regionalni cesti zaprt.

Na mejnih prehodih zaradi poostrenega nadzora občasno prihaja do zastojev in čakanja. Tranzitni tovorni promet samo na določenih mejnih prehodih.   


Informacije se spreminjajo! Vsebino dnevno dopolnjujemo.

 

Države zaradi omejevanja širjenja koronavirusa omejujejo prehode meja. Nekaj informacij najdete na naši osnovni spletni strani promet.si. Po Evropi in drugih državah sveta je okrnjen tako letalski kot potniški in železniški promet, zato državljane Slovenije ponovno pozivamo, naj preložijo potovanja v tujino. Priporočila Ministrstva za zunanje zadeve, povezava.

 

Vsem tujim državljanom na območju Slovenije, svetujemo, da se o svojih potovanjih v svojo deželo, obrnete na svoje diplomatsko predstavništvo  vaše dežele.

Priporočamo vam, da pri načrtovanju poti spremljate razvoj širjenja virusa in njegove prisotnosti po območjih.

INFORMACIJE O KORONAVIRUSU (COVID-19):

• gov.si/spletišče državne uprave: https://www.gov.si/teme/koronavirus/, ukrepi.
• Ministrstvo za zunanje zadeve RS, povezava.

Služba Vlade RS za zakonodajo je v Pravno-informacijskem sistemu (PIS) objavila seznam veljavnih predpisov, sprejetih za preprečevanje širjenja bolezni Covid-19.

Razvrščeni so kronološko, seznam pa se objavlja sproti, glede na objave v Uradnem listu, na povezavi: Predpisi, sprejeti za zajezitev širjenja bolezni covid-19.

Ministrstvo za zdravje, Vlada RS in drugi pristojni organi javnost sproti obveščajo o razvoju dogodkov na spletnih straneh in družbenih omrežjih:
- Twitter Vlada RS,
- https://twitter.com/MZZRS,
- https://twitter.com/KrizniStabRS, ukinitev (25. 3. 2020)
- Facebook Vlada RS.
-
Novice Direkcije za infrastrukturo, povezava.

Na mejnih prehodih se izvajajo posebni ukrepi. Več na povezavi policija.si/Prehajanje državne meje (M, H, I, A) med epidemijo zaradi koronavirusa.

Na brezplačni telefonski številki 080 1404 (iz tujine: +386 1 478 7550) lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro. 

 

Aktualnosti v nekaterih evropskih država: 

Sprotno beleženje primerov v svetu: Worldometers, Our world in data, Coronalive.info.

29. 3. 2020: Pregledne karte ukrepov na MP, povezava RS gov.si.

Za lažji pregled so izdelane pregledne karte cestnega omrežja s stanjem na mejnih prehodih ter opisi ukrepov na mejnih prehodih na glavnih in regionalnih cestah po dnevih.Hrvaška - HAK, Civilna zaščita Hrvaške, EPosavje, KORONAVIRUS.HR- aktualno, MMPI.

Odprti prehodi za mednarodni promet: Sečovlje, Dragonja, Sočerga, Podgorje (6-22h) , Starod, Jelšane, Babno Polje, Petrina, Vinica, Metlika, Slovenska vas, Obrežje, Rigonce, Orešje, Bistrica ob Sotli, Imeno, Rogatec, Dobovec,  Gruškovje, Zavrč, Ormož, Središče ob Dravi, Gibina, Pince, Dolga vas, Petišovci.

Izstop slovenskih državljanov je mogoč za tiste, ki dnevno hodijo na delo na Hrvaško, potnike v tranzitu in za tovorni promet. Ukrep obvezne karantene velja za vse, ki prihajajo iz Bele krajine in Dolenjske. Za potnike iz ostalih delov Slovenije velja samoizolacija. Tranzitni tovorni promet poteka samo preko prehodov Obrežje in Gruškovje. 

19. 3. 2020: Odlok o prehodu tranzitnega tovornega prometa preko prehoda Gruškovje in Obrežje, povezava.
24. 3. 2020: Pri prehodu meje nove omejitve: Ukrep obvezne karantene velja za vse, ki prihajajo iz Bele krajine in Dolenjske, za potnike iz ostalih delov Slovenije velja samoizolacija. Več ttps://twitter.com/MZZRS/status/1242328726513336320 .

 

Avstrija - https://www.oeamtc.at,
https://www.bmeia.gv.at/sl/avstrijsko-veleposlanistvo-ljubljana/, informacije za voznike.
- aktualnosti na mejah A/Corona-Virus, zadnje novice.

19. 3. 2020 ob 00:00, uvedla povečan nadzor, enaki ukrepi kot na meji z Italijo, Švico in Lihtenštajnom vse do 7. 4. 2020.
- Obvezna predložitev zdravniškega potrdila (test na koronavirus (COVID-19) negativen, star do 4 dni)....
- Brez zdravniškega potrdila vstopajo: A državljani ali osebe, ki imajo v Avstriji začasno, stalno ali običajno bivališče; s podpisom izjave se zavežejo, da bodo po vstopu 14 dni v domači karanteni. Po 14 dnevni karanteni, če so zdravi, lahko zaključijo s karanteno. Vozniki v tranzitu čez Avstrijo, morajo imeti poln rezervoar goriva, sicer bodo zavrnjeni ter dovoljen je le, brez postanka.
- Izjeme: blagovni in promet za poslovne dejavnosti (z izjemo dejavnosti prevoza oseb) ter dnevni migranti. Za vse velja poostren nadzor v skladu z navodili ukrepov. Vir: Slovenski generalni konzulat v Celovcu.

25. 3. 2020 ob 0:00 uri, velja nov ODLOK o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo iz Republike Avstrije zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni (povezava).  

Vzpostavil se trinajst kontrolnih točk, in sicer:

 • Gornja Radgona - Bad Radkersburg
 • Kuzma - Bonisdorf 
 • Holmec – Grablach (dnevno med 05.00 in 21.00 uro)
 • Karavanke – Karawankentunnel
 • Jurij - Langegg (dnevno med 06.00 in 21.00 uro)
 • Vič – Lavamund (med 05.00 in 23.00 uro)
 • Ljubelj – Loibltunnel 
 • Trate - Mureck 
 • Radlje - Radlpass 
 • Gederovci - Sicheldorf  
 • Šentilj (avtocesta) - Spielfeld (Autobahn) 
 • Šentilj (magistrala) -Spielfeld (Bundesstrasse) (dnevno med 06.00 in 21.00 uro)
 • Korensko sedlo - Wurzenpass (med 05.00 in 23.00 uro)

NOVOSTI 2. 4. 2020  Povezava.

 

Italija - https://www.cciss.it/web/cciss/,
- https://amblubiana.esteri.it/.
- 6. dopisna seja Vlade Republike Slovenije | GOV.SI,
- odlok Slovenija-Italija
,
- policija.si.
- Ministrstvo za zdravje: povezava.

23. 3. 2020: Odprt prehod Robič. Več, povezava in Občina Kobarid.  

11. 3. 2020: Odredba UL RS vstopa v Slovenijo iz Italije, povezava.

 

 

20. 3. 2020: CSVO PU Murska Sobota je sporočil, da so madžarski varnostni organi obvestili, da je zaprt prehod meje za tranzitni tovorni promet čez MP Dolga vas -  z izjemno tistih, ki imajo raztovarjanje v Lentiju ali okolici. Od petka, 20. 3. poteka promet le čez Pince.

 

Nemčija, omejitev na MP, povezava, Berlin.de.
- https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus.html
- https://www.infektionsschutz.de/coronavirus-sars-cov-2.html
- https://tools.rki.de/PLZTool/
- https://www.berlin.de/sen/gpg/
- https://www.berlin.de/sen/gesundheit/themen/gesundheitsschutz-und-umwelt/infektionsschutz/#Coronavirus

Belgija, povezava.
- Bolgarija, povezava.
Češka, povezava.
- Danska, povezava.
Francija, povezava.
- Grčija, povezava.
Poljska, povezava.
- Portugalska, povezava.
Romunija, povezava.
- Slovaška, povezava.
Srbija, povezava.
- Španija, povezava.

 

Ukrepi držav članic EU in EFTE, povezava.      

Več mednarodnih povezav prometnih informacij v drugih deželah, povezave.

Pregled omejitev potovanja v druge dežele, povezanih z virusom corone v angleščini, je na voljo tudi na spletni strani www.iatatravelcentre.com.

19. 3. 2020: Zaradi širitve virusa je spremenjena vsebina ponudbe na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah v RS ( O D L O K , Uradni list RS, št. 24/05, dodatna razlaga, dopolnila). Točenje goriva poteka nespremenjeno.

Dodatne informacije o stanju širjenja virusa:
- https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china
-
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
- https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

Dodano: 21. 4. 2020