Dela na avtocesti mimo Unca

Začelo se je postavljanje zapore za obnovo dela primorske avtoceste mimo priključka Unec.
Za promet bodo zaprti tudi posamezni kraki avtocestnega priključka Unec. Od predvidoma četrtka, 18. septembra 2014, popoldan bosta zaprta izvoz z avtoceste iz smeri Kopra (obvoz preko Postojne) in uvoz na avtocesto proti Ljubljani. Uvoz bo zaprt le prvih 15 dni. Za tovorna vozila nad 7,5 t bo obvoz po avtocesti do priključka Postojna in nazaj po avtocesti proti Ljubljani. Za osebna vozila je možen obvoz po regionalnih cestah Unec - Logatec.
Prikaz obvozov za tovorna vozila nad 7,5 ton

Ker so zaradi zapore cestninske postaje Unec A in ureditve obvoza za tovorna vozila v smeri Ljubljane povezani dodatni stroški cestnine, uporabniki lahko zahtevajo vračilo več plačane cestnine.Več o tem najdete tukaj.

Ko bodo dela v tej smeri končana, se bo zaprl še priključek Unec v smeri Ljubljana–Koper, predvidoma za največ dva tedna.

Delavci DARS d.d. bodo praviloma med delavniki in ob sobotah dvakrat dnevno vzpostavili po dva zožena prometna pasova v smeri povečanega (koničnega) prometa, torej zjutraj oz. dopoldan dva proti Ljubljani, popoldan dva v smeri Kopra. Ob nedeljah in praznikih bosta popoldan in zvečer dva pasova v smeri Ljubljane. Kljub dnevnim vzpostavitvam dveh prometnih pasov je predvsem v smeri samo enega prometnega pasu pričakovati zgostitve prometa in občasno tudi zastoje.

Dela med drugim zaobjemajo obnovo 1,2 kilometra smernega vozišča trase avtoceste na odseku med Postojno in Uncem (Ivanjim selom) proti Ljubljani (preusmeritev prometa na drugo polovico avtoceste bo približno tri kilometre pred priključkom Unec v smeri Ljubljane), sanacijo vozišča vseh štirih krakov priključka Unec ter podaljšanje zaviralnega in pospeševalnega pasu navedenega priključka, sanacijo dveh podvozov in viadukta Unec ter podaljšanje prehoda prek srednjega ločilnega pasu.

Izvajalec del je konzorcij CPG d.d. in CPK d.d., pogodbena vrednost del je 2.239.912,54 evra (brez ddv), rok izvedbe največ 58 dni od uvedbe izvajalca v delo.


Vir: Dars d.d.