Promet pred prvomajskimi prazniki in v času prvomajskih praznikov

Pred prihajajočimi prazniki v Sloveniji bo promet povečan predvsem iz urbanih središč proti turističnim krajem. Večje zgostitve prometa je pričakovati v primeru lepega vremena.

Tako zaradi šolskih počitnic, pričakujemo v petek, 23. aprila, in v soboto, 24. aprila, povečan promet od Ljubljane proti Gorenjski in Primorski. Promet bo bolj kot običajno povečan tudi na mejnih prehodih s Hrvaško, po izkušnjah najbolj na mejnem prehodu Dragonja.
Pričakovati je zastoje na avtocestnih odsekih, kjer potekajo dela, predvsem na štajerski avtocesti med Celjem in Slovenskimi Konjicami oz. povsod tam, kjer se promet preusmeri z dveh voznih pasov v enega (konec dolenjske avtoceste pri Trebnjem, zožanje gorenjske avtoceste pri Podtaboru oz. Peračici).

Novo, sicer manjšo zgostitev prometa na navedenih cestah pričakujemo pred prvomajskimi prazniki, in sicer v petek, 30. aprila.

V torek, 27. aprila, in še bolj v nedeljo, 2. maja bo promet povečan v obratni smeri, torej predvsem s Primorske in Gorenjske proti Ljubljani.
V teh dneh je pričakovati zastoje tudi na mejnih prehodih s Hrvaško pri vstopu v Slovenijo. Najbolj na mejnih prehodih Dragonja, Sečovlje in Gruškovje.

Najbolj obremenjene smeri:
avtocesta med Ljubljano in Koprom,
cesta od Karavank proti Ljubljani in od Ljubljane proti mejnim prehodom s Hrvaško ter
cesta od Šentilja proti mejnemu prehodu Gruškovje.

Cesta čez prelaz Vršič bo za osebna vozila odprta ves čas prvomajskih šolskih počitnic.

Ker 30. aprila v Italiji v popoldanskih urah velja prepoved za tovorna vozila, v Sloveniji dan prej pričakujemo povečan tovorni promet predvsem na avtocestah med mejo z Madžarsko in mejo z Italijo. 

Omejitve za tovorna vozila nad 7,5 ton v Sloveniji veljajo:

- 25. aprila od 8. – 21. ure
- 27. aprila od 8. – 21. ure
- 1. maja od 8. – 21. ure
- 2. maja od 8. – 21. ure

Voznikom svetujemo, da pred potjo preverijo stanje cest in prometa na njih na prometnem portalu www.promet.si ali prek telefonske številke Prometno-informacijskega centra 1970.