PROMETNO-INFORMACIJSKI CENTER ZA DRŽAVNE CESTE
MOJ PIC RSS TWITTER MOBILNI PORTAL ENGLISH

Prometna napoved do 19. februarja

Arhivi

11. februar 2016 07:00

Konec tedna je pričakovati močno povečano gostoto prometa, in sicer v petek in soboto iz mestnih središč proti turističnim krajem, tudi v bližini izobraževalnih ustanov zaradi informativnih dnevov za vpis v srednje šole. V soboto se začnejo enotedenske zimske šolske počitnice v posameznih regijah Slovenije (zahodna polovica države) ter drugi del počitnic v nekaterih predelih Avstrije, Češke, Belgije, Nemčije (Bavarske) in južne Nizozemske. Povečan promet je pričakovati konec tedna v Ljubnem ob Savinji in okolici zaradi prireditve (smučarski skoki).
 

V poslabšanih vremenskih razmerah (sneg, dež, megla) se zmanjša tudi vaša vidnost. Posebej bodite previdni, če ima vaš avto tako imenovane dnevne luči, ki svetijo samo spredaj. Ob slabši vidljivosti prižgite luči sami. V primeru megle je potrebno zmanjšati hitrost in povečati varnostno razdaljo.

PREDOR KARAVANKE

Predor je večkrat dnevno zaprt po pol ure proti Avstriji, ponoči so predvidene enourne popolne zapore v obe smeri (med 1. in 4. uro). S 1. februarjem velja tudi spremenjen potek izrednih prevozov skozi predor. Več informacij o zaporah na www.promet.si.

A1, A5, H2

V okviru izvedbe meritev vozišč je predvideno snemanje avtocest in hitrih cest (Šentilj–Koper, Maribor –Pince in hitra cesta skozi Maribor) predvidoma med 10. in 15. uro, ob lepem vremenu vse dni v tednu. Vožnja za snemalnim vozilom bo tako po prehitevalnem kot voznem pasu potekala z omejeno hitrostjo, predvidoma 50 km/h. Snemanje se izvaja predvsem za potrebe popisa prometne signalizacije in opreme avtocest. Trenutno poteka na štajerski avtocesti.

VREME

Po napovedi ARSO bo v prihodnjem tednu prevladovalo oblačno vreme z občasnimi padavinami. Po nižinah bo lahko občasno tudi snežilo. V torek in sredo bo na Primorskem pihala zmerna burja.

NAPOTKI

Rezultati zadnje raziskave AMZS o potovalnih navadah so pokazali na zaskrbljujoče dejstvo, da kar več kot desetina staršev otroku med daljšo vožnjo dovoli, da zapusti otroški sedež. Ob nenadnem močnem zaviranju ali trku oz. naletu nepripet potnik (tako kot tudi nepritrjena prtljaga) potuje naprej po zaustavljenem avtomobilu z nezmanjšano hitrostjo – do prve čvrste ovire. Vanjo, naj bo to sedež, armatura ali vetrobransko steklo, nepripet potnik udari s 30 do 50-kratnikom svoje mase! To pomeni, da ima otrok s 15 kilogrami ob udarcu v oviro maso približno pol tone, otrok s 25 kilogrami pa že kar eno tono!

Razmere na cestah lahko preverite na www.promet.si, (za mobilne naprave na http://m.promet.si), na brezplačnem odzivniku za stanje na avtocestah: 080 22 44, dogodkom na avtocestah lahko sledite na twitterju @DARS_SI, na mobilni aplikaciji (DarsPromet ali DarsTraffic) ali pokličete za nasvet in pomoč Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) na tel. 1970.

Previdno in varno vožnjo!

© 2006-2020 Prometno-informacijski center za državne ceste, DARS d.d.